Jagers in de clinch met provincie over opsplitsen wildbeheereenheid

FLEVOLAND • Ma 13 september 2021 | 7:18 • Maandag 13 september 2021 | 7:18

Jagers van de Wildbeheereenheid Flevoland (WBE) zijn boos omdat het provinciebestuur hun vereniging wil opsplitsen. Er moeten drie of vier wildbeheereenheden komen in plaats van één. Het merendeel van de leden wil dat niet.

Uit meerdere onderzoeken onder de WBE-leden is gebleken dat 86 procent zeer tevreden is over de huidige organisatie en dat ook zo wil houden. "Dan kunnen wij niet meewerken aan het opsplitsen van onze WBE," zegt bestuurder Henk Suelmann. De provincie wil volgens hem ingrijpen in het verenigingsrecht en dat mag niet, zegt hij.

Een wildbeheereenheid voert het faunabeleid uit. De jagers schieten soms wild af om schade aan gewassen en de natuur te voorkomen. Maar ze houden ook tellingen en voorzien de makers van het natuurbeleid van gegevens, informatie en advies. Op dit moment krijgt de provincie één advies voor heel Flevoland. De provincie wil de WBE opsplitsen om de regionale herkenbaarheid te vergroten.

Grote verschillen
De natuur is in Flevoland niet overal hetzelfde. Er zijn grote regionale verschillen. Zo heeft het zuiden van de provincie te maken met het beheer van onder meer damherten in het Horsterwold. Deze soort komt in de andere delen van Flevoland niet voor. Oprukkende wasbeerhonden zijn een probleem dat weer vooral in de Noordoostpolder voorkomt.
De provincie denkt dat er door het opsplitsen van de WBE's straks betere lokale adviezen gegeven kunnen worden. En die zouden eventueel ook bij de rechter makkelijker te verdedigen zijn. De provincie geeft ontheffingen om bepaalde dieren af te schieten, en die worden soms juridisch aangevochten.

Nu wordt een afschietontheffing volgens gedeputeerde Harold Hofstra aangevraagd voor heel Flevoland, omdat er maar één WBE is. De overlast van de betreffende is dieren soms alleen in een deel van de provincie. "Dan zegt de rechter: waarom geeft u een ontheffing voor damhertenbestrijding voor heel Flevoland af, terwijl er in een deel van de provincie helemaal geen probleem is? Wij keuren de vergunning af", zo schetst Hofstra. Als per deelgebied ontheffingen worden afgegeven, staat de provincie volgens de gedeputeerde sterker bij de rechter.

'Hebben het recht niet'
Volgens de huidige WBE wordt op dit moment al goed gekeken naar de verschillende gebieden in Flevoland. Daarvoor zijn volgens de jagers geen drie of vier aparte verenigingen nodig. Zij stellen dat één vereniging juist professioneler kan functioneren. De provincie heeft volgens het bestuur het recht niet om een vereniging op te splitsen. De jagers hebben dit laten checken door een advocaat.

De provincie stelt dat zij inderdaad niet over de vereniging zelf gaat, maar wel bevoegd is om de gebieden in te delen. "Wij geven een afbakening van het gebied waarbinnen wat ons betreft WBE's actief moeten zijn. Dat is wel onze bevoegdheid," zegt Hofstra. De provincie gaat daarom door op de ingeslagen weg. De WBE blijft zich verzetten en zegt desnoods naar de rechter te stappen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel