Burgemeester en CIDI geschokt over jongeren in nazi-uniform

URK • Ma 13 september 2021 | 17:42 • Maandag 13 september 2021 | 17:42

Burgemeester Cees van den Bos van Urk en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) hebben geschokt gereageerd op de actie van een kleine groep jongeren die in SS-uniformen de straat opgingen.

Van den Bos zegt dat er een hele duidelijke grens overschreden is. Dat staat in een brief die naar de gemeenteraad gestuurd is. "Met een groot gevoel van afgrijzen en hevige teleurstelling heb ik afgelopen zondag beelden ontvangen waarin een kleine groep jongeren op Urk betoogt tegen de coronamaatregelen", zegt Van den Bos in de brief. Hij verafschuwt de beelden. De burgemeester vindt de actie zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen.

CIDI vooral geschokt door de omvang
Woordvoerder Aron Vrieler van het CIDI kan zich geen incident herinneren waarbij zoveel personen betrokken waren bij verheerlijking van nazisme. "Dit mag niet normaal gevonden worden."

Het centrum, dat antisemitisme bestrijdt, heeft inmiddels meerdere meldingen van bezorgde burgers gekregen. Vrieler vindt dat het OM en de politie de kwestie tot op de bodem moeten uitzoeken en het CIDI zelf overweegt aangifte te doen.

Groepje jongeren loopt rond in SS-uniformen
Een tiental jongeren op Urk ging zaterdagavond in SS-uniformen de straat op. De groep bezocht meerdere kroegen en stak een rookbom af voor een café. Eén jongen droeg een gevangenisoutfit met een Jodenster. Op een foto is te zien dat hij door iemand in uniform onder schot wordt gehouden.

Foto's en video's zijn geplaatst op de besloten Instagrampagina van 'Urkprikthetniet'. Daaruit komt naar voren dat dit uit protest is tegen het coronatoegangsbewijs.

In gesprek
De gemeente is met de politie en het Openbaar Ministerie in gesprek over de situatie en de betrokkenen. "We willen graag in gesprek met deze jongeren over gezamenlijke verantwoording in onze plaatselijke samenleving op Urk."

Volgens de burgemeester komen de jongeren er niet zomaar mee weg. "Op dit moment schijnen er berichten rond te gaan met "oprechte excuses", maar wat mij betreft is daarmee de kous niet af."

'Excuusbrief van de jongeren'
Op social media circuleert een mogelijke excuusbrief van de jongeren. "Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Oorlog op te wekken", schrijven ze. "Wij willen benadrukken dat wij absoluut niet anti-semitisch of tegen Joden zijn, of achter het Duitse regime staan. Hierbij onze oprechte excuses."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel