Gemeente deed jaren te weinig om Windows 7 te vervangen

ALMERE • Ma 20 september 2021 | 6:25 • Maandag 20 september 2021 | 6:25

De gemeente Almere heeft jarenlang te weinig gedaan om computers die op het besturingssysteem Windows 7 draaiden te vervangen. In 2015 maakte Microsoft bekend dat Windows 7 vanaf januari 2020 niet meer ondersteund zou worden. Maar in dat jaar draaiden nog 150 computers bij de gemeente op het oude systeem.

Het niet tijdig overstappen op een nieuw besturingssysteem leverde de nodige veiligheidsrisico's op voor de gemeente, staat in een risicoanalyse. De gemeente werd door meerdere leveranciers gewaarschuwd om te 'migreren' naar andere systemen.

"Een besturingssysteem zonder ondersteuning resulteert in een hoog risico voor de gemeente Almere. Het is een gegeven dat er dagelijks nieuwe kwetsbaarheden worden ontdekt. Door onvoldoende gepatchte systemen te gebruiken, heeft een aanvaller vrij spel en kan deze (bekende) kwetsbaarheden misbruiken. Deze niet ondersteunde systemen kunnen leiden tot o.a. datalekken, capaciteits-, beschikbaarheids- en integriteitsproblemen", meldt de risicoanalyse.

Levenseinde
De gemeente Almere heeft vijf jaar de tijd gehad om te handelen, maar dat gebeurde niet. Wel schafte de gemeente begin 2020 bij Microsoft het ESU-programma (Extended Security Update) aan. Dat is een laatste optie voor klanten om bepaalde oudere Microsoft-producten veilig te laten draaien. Almere schafte de ESU in eerste instantie voor één jaar aan. De gemeente weigert te zeggen hoeveel dit heeft gekost. Een woordvoerder laat weten dat het abonnement op de ESU wel is verlengd, omdat er nog steeds twee, en tot voor kort drie, pc's op het verouderde besturingssysteem draaien.
Geen prioriteit
Uit stukken die in het bezit zijn van Omroep Flevoland blijkt dat de eindigheid van besturingssysteem Windows 7 geen prioriteit had binnen het stadhuis. In de periode vanaf de aankondiging van het einde van Windows 7 in 2015 tot aan september 2020 werd er slechts enkele keren door ambtenaren over gemaild.

In één van die mails, uit 2019, blijkt dat Windows 7 niet hoog op de agenda stond. Er werd op dat moment nog onderzocht hoeveel computers er draaiden op Windows 7 en hoe groot het beveiligingsrisico was. Dit is opmerkelijk, omdat de gemeente Almere dat al jaren eerder had kunnen doen.

Van de 150 computers die vorig jaar nog draaiden op het verouderde systeem werden de meeste gebruikt voor een opleidingsprogramma. Ook werden computers met Windows 7 gebruikt voor het scannen van documenten. In september 2020 werden 97 pc's vervangen die draaiden op Windows 7.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel