RIVM: weer minder besmettingen, alleen in Dronten stijging

FLEVOLAND • Di 21 september 2021 | 15:51 • Dinsdag 21 september 2021 | 15:51

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Flevoland is de afgelopen week opnieuw gedaald. De afgelopen zeven dagen werden 376 inwoners van de provincie positief getest op corona, tegenover 524 in de week daarvoor. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Elf Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Er is in de afgelopen zeven dagen niemand uit de provincie overleden aan de gevolgen van het virus.

In bijna alle Flevolandse gemeenten daalde het aantal nieuwe coronabesmettingen. Alleen in Dronten werden er de afgelopen week meer mensen positief op corona getest, tegen het dalende landelijke gemiddelde in. Het gaat om 25 Drontenaren in de afgelopen week, ten opzichte van zeven in de week ervoor.

In Almere daalde het aantal coronabesmettingen van 287 naar 220. In Lelystad kregen 79 mensen de GGD-test positief terug, ten opzichte van 117 in de week daarvoor. In Noordoostpolder nam het aantal nieuwe besmettingen af naar 38, tegenover van 70 in de week ervoor. Op Urk kwamen er vier positieve testuitslagen bij. De week daarvoor waren dat er twaalf. In Zeewolde daalde het aantal nieuwe besmettingen van 31 naar tien.

Door de 376 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 44.197 Flevolanders officieel besmet geraakt.

Meer testen gedaan, minder besmettingen gevonden
In Flevoland zijn er volgens de meest recente gegevens tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 587 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 8,1 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 480 mensen per dag getest, waarvan 8,3 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk de afgelopen week 13.347 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht, een daling ten opzichte van de 15.976 van de week daarvoor. Van 160.199 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen in heel Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was acht procent positief. De voorgaande week was dit negen procent.

Elf ziekenhuisopnames in een week
De afgelopen week zijn er volgens stichting NICE elf Flevolanders in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Het gaat om zes Almeerders, drie mensen uit Lelystad en twee Drontenaren. De week daarvoor moesten er twaalf Flevolanders naar het ziekenhuis.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in de afgelopen week landelijk 287 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De week daarvoor ging het volgens de bijgewerkte cijfers om 374 coronapatiënten. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 66 patiënten door naar de IC. Dat zijn er volgens de bijgewerkte cijfers twaalf minder dan de week daarvoor.

Geen nieuwe sterfgevallen in de provincie
De afgelopen week is er niemand uit Flevoland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie blijft daarmee op ten minste 251 staan. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 101, gevolgd door Lelystad met 63, in Noordoostpolder 29, in Dronten 25, op Urk negentien en in Zeewolde veertien.

Landelijk zijn er de afgelopen week 45 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 35. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen. Bovendien zou het aantal sterfgetallen hoger kunnen liggen. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel