Jeugd maakt kennis met herkomst van eten tijdens 'Kom bij de Boer'

FLEVOLAND • Di 21 september 2021 | 20:14 • Dinsdag 21 september 2021 | 20:14

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Voordat het in de supermarkt belandt, zijn boeren al druk geweest met ploegen, zaaien en oogsten. Tijdens het project 'Kom bij de Boer' kan de Flevolandse jeugd kennismaken met de herkomst van het voedsel waar de winkels vol mee liggen.

Momenteel zijn er 30 boerenbedrijven in onze provincie betrokken bij 'Kom bij de Boer', waarvan er zestien zich in de laatste anderhalve maand hebben aangesloten. Volgens Nicolette van der Kamp van de Aeres Hogeschool, betrokkene bij het project, is leren op de boerderij voor kinderen belangrijk. "Zij moeten zelf ervaren waar voedsel vandaan komt om op een andere manier in de supermarkt te staan."

Want bewuste keuzes kun je maken door kennis te vergroten, vinden de initiatiefnemers. Ook zelf vuile handen maken helpt daarbij. "Dat betekent dat kinderen zelf de appels plukken en naast de koeien komen te staan", aldus Van der Kamp.

Belang van herkomst
Iemand die haar bedrijf openstelt voor jonge Flevolanders is Jacobina Hoekstra, een boerin uit Tollebeek. "Ik vind het belangrijk om kinderen te laten weten waar het eten vandaan komt. Daarnaast is het leuk om een schoolklas welkom te heten en rond te leiden", vertelt Hoekstra.

Want iets van kennis bijspijkeren over de herkomst van ons eten, is soms wel nodig, vindt ze. "Soms schrik ik wel een beetje wat kinderen weten. Sommigen kunnen niet vertellen hoe een aardappel groeit." Toch valt het volgens de Flevolandse boerin nog mee vergeleken met andere gebieden in Nederland.

Gecertificeerde bedrijven
Boerenbedrijven die zich openstellen voor publiek kunnen een keurmerk verdienen als zij voldoen aan bepaalde eisen. Bezoek verwelkomen doe je namelijk niet zomaar. Zo bereidt Hoekstra zich speciaal voor als mensen in aantocht zijn. Want ondanks dat boeren normaal gesproken de hele dag druk zijn op het land, is er best ruimte voor een leerzaam bezoek. "Daar maken we graag tijd voor", aldus Hoekstra.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel