Campagne om minder bestrijdingsmiddelen te verspillen

FLEVOLAND • Ma 25 oktober 2021 | 17:32 • Maandag 25 oktober 2021 | 17:32

Boeren kunnen van elkaar leren om bestrijdingsmiddelen voor de landbouw zo effectief mogelijk te gebruiken. Dat vinden land- en tuinbouworganisatie LTO en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Daarom starten zij de 'emissiereductiesprint', een campagne waarbij boeren wordt opgeroepen filmpjes te delen hoe zij het verlies van bestrijdingsmiddelen beperken.

Als de bestrijdingsmiddelen niet op het gewas zelf terechtkomen, maar in de natuur, zorgt dat voor schade aan het milieu. Daarnaast zijn boeren financieel geholpen bij het zo efficiënt mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Aandacht voor maatregelen
"Veel dingen gaan goed in de landbouw, maar we weten die niet altijd voor het voetlicht te brengen", aldus Hedwig Boerrigter van Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Volgens haar verdienen deze goede voorbeelden meer aandacht, zowel bij de collega-boeren als voor de overheden. "In deze emissiereductiesprint roepen we alle boeren op om een filmpje te maken."

Noodzaak
Boeren wordt niet alleen opgeroepen om zo efficiënt mogelijk bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanaf 2030 moeten onder meer in de akkerbouw en fruitteelt de emissie van deze middelen daadwerkelijk teruggebracht zijn met 95 procent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel