St Jansdal: "Kans groot dat we in rode cijfers komen"

LELYSTAD • Wo 22 september 2021 | 7:04 • Woensdag 22 september 2021 | 7:04

De kans is groot dat St Jansdal in de rode cijfers terecht komt. Uit het jaarverslag van het ziekenhuis met vestigingen in Harderwijk en Lelystad komt naar voren dat de financiële zorgen vooral te maken hebben met corona.

"We hebben dit jaar weer veel last gehad van de covidcrisis," zegt Arend Jan Poelarends van de Raad van Bestuur van het St Jansdal. Het ziekenhuis heeft het extra druk gehad en heeft meer personeel moeten inhuren. "Dat heeft ook impact op de financiën. Als het zo doorgaat dan is de kans wel groot dat we in de rode cijfers terecht komen."

Vanwege corona moesten er meer IC-bedden worden ingezet, werden er extra kosten gemaakt voor beademingsapparatuur en moest ook extra personeel worden ingehuurd. De compensatieregeling voor coronakosten was te karig, vindt St Jansdal. Poelarends: "Er is met verzekeraars een regeling afgesproken dat de zorg die we niet hebben kunnen leveren voor een deel vergoed gaat worden. Maar inkomsten die we dit jaar niet hebben als gevolg van minder parkeeropbrengsten of restaurantopbrengsten bijvoorbeeld, die worden niet gecompenseerd." Voor het St Jansdal zou het dan gaan om een opbrengst 1,5 miljoen euro.

Vorig jaar nog winst
Het St Jansdal boekte in 2020 nog een winst van 1,4 miljoen euro. Maar de cijfers lijken er dit jaar heel anders uit te gaan zien, vrezen ze in het ziekenhuis. Een winstwaarschuwing wil Poelarends het niet noemen, maar in het ziekenhuis is er wel over gesproken. "Een winstwaarschuwing in de zin van rode cijfers. Dat hadden we niet verwacht." De extra zorg trekt een zware wissel, maar die wordt niet afgewenteld op het personeel, zegt Poelarends. "Je kunt niet van verpleegkundigen of IC-personeel vragen om een eindsprint te trekken om het financiële resultaat op te krikken."

Zijn er gevolgen voor de vestiging in Lelystad?
De financiële zorgen van St Jansdal hebben geen directe gevolgen voor de nieuwbouwplannen van het ziekenhuis in Lelystad. "We zijn juist bezig om die verder uit te breiden," zegt Poelarends. Zo is onlangs het operatieprogramma in Lelystad uitgebreid en gaat het ziekenhuis in Lelystad ook kinderen opereren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel