'Zeker 30 mensen wonen illegaal op bootjes in Almere'

ALMERE • Ma 27 september 2021 | 6:13 • Maandag 27 september 2021 | 6:13

Verspreid door Almere liggen de nodige kleine boten, van 4,5 tot 10 meter. Sommige zijn er voor pleziergebruik, andere zijn half vergaan, maar er zijn ook bootjes die duidelijk bewoond worden. Dit is verboden. Wonen mag alleen in een echte woonboot, op een aantal aangegeven plekken in de stad.

"Volgens mij wonen er door Almere heen zeker 30 mensen op een bootje. Dan heb ik het niet over junks of daklozen die af en toe een nachtje in een bootje slapen. Het zijn echt mensen die het jaar rond op het water wonen", vertelt Stefan Bijenveld. Hij doet dat zelf ook al vijf jaar en zegt ervoor te hebben gekozen. "Ik betaalde zo veel geld voor energie en huur, dat ik het eigenlijk niet kon opbrengen. Ik ben daarom op een bootje gaan wonen."

Bijenvelds onderkomen ligt in een gracht in Almere-Haven. Hij zegt eigenlijk nooit bezoek te krijgen van handhavers van de gemeente: "Ze zijn wel een aantal keer langs geweest om mij weg te sturen en te dreigen met boetes. Ik heb gezegd dat het mijn grondrecht is om te wonen op een bootje. Een boete heb ik nooit betaald. De zaak ligt nu bij het OM en nu zijn ze al tijden niet meer gekomen".

Daklozen opvangen op het water
Bijenveld heeft samen met zijn vriend Melvin Pierik het plan opgevat om daklozen een tijdelijke plaats te gaan bieden op het water. Het idee kwam toen Pierik zonder huis kwam te zitten. "Ik heb nadat mijn relatie was stukgelopen een maand lang rondgezworven voordat ik terecht kon bij het Leger des Heils. Dat rondzwerven gun je niemand," vertelt Pierik. Het duo is een crowdfundingsactie begonnen voor hun plan 'Blijven Drijven'.

Pierik heeft vooralsnog een daklozen-uitkering. Bijenveld heeft een klusbedrijfje en kan terugvallen op een Wajong-uitkering. "We hebben nu al een paar goedkope bootjes kunnen kopen en die een beetje kunnen inrichten. Die zijn echt bedoeld als tijdelijke plek voor iemand die nergens anders terechtkan. We willen geen gedoe dus drug- en drankverslaafden zijn niet welkom. Wij bieden hulp voor mensen zoals mijzelf", vertelt Pierik.

Stefan Bijenveld (l) en Melvin Pierik

Bijenveld wil zelf nooit meer in een huis wonen. "Ik vind het prima op mijn bootje. Stroom krijg ik van een zonnepaneel en douchen doe ik bij vrienden met een huis. Ik woon dus zo goed als gratis en ben verder niemand tot last. Leven en laten leven, zeg ik altijd!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel