Nog meer onrust in Flevolandse jagerswereld

FLEVOLAND • Wo 29 september 2021 | 22:40 • Woensdag 29 september 2021 | 22:40

Onrust in de Flevolandse jagerswereld. De Stichting Faunabeheer Flevoland (SFF) is ontbonden en er is een curator aangesteld om zaken af te handelen. Het bestuur heeft de beslissing genomen, maar de directeur vindt dat de stichting juist moet voortbestaan. Hij voorziet grote problemen door de opheffing.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn rondom een Flevolandse organisatie die zich met de jacht bezighoudt. Eerder deze maand meldde Omroep Flevoland dat de jagers van de Wildbeheereenheid Flevoland (WBE) boos zijn op de provincie. Het provinciebestuur wil de WBE opsplitsten in meerdere afdelingen, maar de jagers zelf zien dat niet zitten. Daarover is een conflict ontstaan, waarbij de wildbeheereenheid naar de rechter dreigt te stappen.

Jachtrechten
De Stichting Faunabeheer Flevoland was tot voor kort verantwoordelijk voor de inhuur en verhuur van jachtrechten. Bovendien gaf de SFF vergunningen en ontheffingen die de provincie verstrekte voor het doodschieten van dieren, door aan jagers. Faunabeheer hield zich daarnaast bezig met het verjagen van ganzen op landbouwgrond en met het weghalen van aangereden dieren langs de weg.

Wegens financiële problemen en het gebrek aan draagvlak heeft het bestuur geconcludeerd dat de Stichting Faunabeheer Flevoland geen toekomst meer heeft. De voorzitter van de stichting wil geen toelichting geven op dit besluit. De zes werknemers zijn inmiddels ontslagen. Onder hen is ook directeur Hans Ernsten. Zijn dienstverband loopt deze week af.

Nadelige gevolgen
Ernsten voorziet problemen nu de organisatie is opgeheven omdat jagers er niet meer terecht kunnen voor de benodigde papieren. Bovendien worden dode of gewonde dieren niet langer door de medewerkers opgeruimd. Hij vreest daarnaast voor grote schade in landbouwgewassen doordat de ganzen niet meer worden verjaagd. De directeur hoopt zijn werkzaamheden als zzp'er alsnog voort te kunnen zetten.

De provincie Flevoland werd erdoor overvallen toen SFF zichzelf ontbond. Volgens een woordvoerder is er nu een gat gevallen in de schakel van het Flevolandse faunabeheer. Er wordt gezocht naar een oplossing, maar die is nog niet gevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel