Speciaal blusvoertuig van Lelystad Airport ingezet bij brand in Kampen

LELYSTAD • Do 30 september 2021 | 15:14 • Donderdag 30 september 2021 | 15:14

De brandweer op Lelystad Airport is donderdag met een zogeheten crashtender uitgerukt voor een brand in Kampen. Dat meldt RTV Oost. Zo'n blusvoertuig behoort tot de grootste en snelste categorie brandweervoertuigen die beschikbaar zijn.

Een crashtender wordt normaal gesproken gebruikt bij vliegtuigbranden. De wagen heeft onder meer een watertank van 10.000 liter, kan 1.300 liter schuim aan boord hebben en tegelijk rijden en blussen. De brandweer op Lelystad Airport schafte vorig jaar februari twee crashtenders aan. Zij werden eerder ingezet voor een brand in het Lelystadse natuurgebied Flevohout en Soesterberg.

Foto: ANP

Bijdrage crashtender
De speciale blusauto speelde een belangrijke rol bij het onder controle krijgen van de brand bij een recyclingbedrijf in Kampen. Het voertuig kan in één keer een hele plens water over het vuur uitstorten. Daardoor werd een einde gemaakt aan de grote rookwolken. "Het voertuig heeft zeker het verschil gemaakt bij het onder controle krijgen van het vuur en de rook", zei een woordvoerder van Veiligheidsregio IJsselland tegen RTV Oost.

De brand bij het recyclingbedrijf op industrieterrein Haatlandhaven ontstond donderdagochtend en woedt in een schroothoop van twintig meter hoog. Voor de brand is twee keer een NL-Alert verstuurd. De verwachting is dat het wel tot de avond kan duren voordat het vuur is geblust.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel