Ruim één op de vijf volwassen Urkers rookt

URK • Vr 1 oktober 2021 | 6:20 • Vrijdag 1 oktober 2021 | 6:20

Van alle Flevolanders steken Urkers het vaakst een sigaret op. Bijna 23 procent van de volwassenen op Urk geeft aan (weleens) te roken. Dat blijkt uit cijfers uit de Gezondheidsmonitor over 2020.

Na Urkers roken inwoners van gemeente Noordoostpolder het meest. Het gaat om bijna 19 procent van de volwassenen. Van de Flevolandse gemeenten wordt in Dronten het minst gerookt: iets meer dan 14 procent van de Drontenaren rookt tabaksproducten als sigaretten, sigaren of shag.

Landelijk gezien geeft bijna 17 procent van de Nederlanders aan te roken. In de provincie Groningen is deze groep relatief het grootst: bijna 20 procent van de noordelingen rookt. Utrecht en Noord-Brabant tellen de minste rokers.

Deze maand is het Stoptober, een initiatief om rokers te laten stoppen. Eén van de acties die in oktober zijn opgezet, is het 'Stoptoberhuis' in Vinkeveen. Onder meer een Lelystedelinge laat zich daar een paar dagen vrijwillig opsluiten om haar rookverslaving kwijt te raken.

De cijfers van de Gezondheidsmonitor komen uit een vragenlijstonderzoek van de GGD'en, het RIVM en het CBS die vorig jaar aan meer dan een half miljoen Nederlanders is voorgelegd. In dit onderzoek gaat het bij 'roken' om allerlei soorten tabaksproducten, waaronder bijvoorbeeld sigaretten en sigaren. Enige uitzondering bij de vraag zijn elektronische sigaretten, waarnaar apart is gevraagd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel