Floriade moet binnen één maand nog 70 vergunningen aanvragen

ALMERE • Vr 1 oktober 2021 | 6:11 • Vrijdag 1 oktober 2021 | 6:11

De Floriade moet nog zo'n 70 vergunningen aanvragen bij de gemeente Almere. Die zijn nodig om op het terrein paviljoens en andere gebouwen neer te mogen zetten.

Het getal werd donderdagavond genoemd tijdens een sessie op de Politieke Markt. Daar werd gesproken over de voortgang van het evenement.

Tijd begint te dringen
De wereldtuinbouwtentoonstelling gaat op 14 april 2022 van start. De tijd begint inmiddels te dringen, erkende ook de ambtenaar die de raad informeerde. "Het meest wenselijke is dat de vergunningaanvragen voor 1 november worden ingediend. Dan hebben we een soepele afhandeling."

Als vergunningen na 1 november worden ingediend, dan kan de bezwaartermijn een probleem worden. Dat is iets waar PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk zich zorgen om maakt. "Als we na die tijd nog vergunningen gaan verlenen, dan red je het nooit meer om een volledige bezwaar- en beroepstermijn te doorlopen. Dus burgers worden hier wel in hun rechten geschaad."

Meer auto's i.p.v. treinreizigers
Het wachten is ook nog steeds op het moment waarop de Floriade de evenementenvergunning aanvraagt en het bijbehorende mobiliteitsplan indient. In dat plan moet vastgelegd worden hoe wordt omgegaan met de twee miljoen bezoekers die de organisatie van het evenement verwacht te trekken.

Aan de plannen is de afgelopen maanden nog behoorlijk gesleuteld. In eerste instantie werd uitgegaan van een groter percentage treinreizigers. In de definitieve versie is dit naar beneden bijgesteld. De Floriade houdt er nu rekening mee dat er meer bezoekers met de auto naar Almere komen.

Dat heeft mogelijk gevolgen voor de manier waarop het centrum van de stad gaat profiteren van de Floriade. Treinreizigers wordt namelijk de mogelijkheid geboden om via 'een groene loper' door het Stadshart naar het Weerwater te lopen. Daar kan dan een boot naar het Floriadeterrein genomen worden. De verwachting is dat automobilisten minder snel het centrum bezoeken.

Een politieke discussie over de voortgang van het evenement laat nog een week op zich wachten. De sessie van donderdagavond was enkel een technische toelichting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel