Meerderheid gemeenteraad tegen woontoren aan de Strandweg

ZEEWOLDE • Vr 1 oktober 2021 | 7:54 • Vrijdag 1 oktober 2021 | 7:54

De gemeenteraad van Zeewolde heeft zich met een kleine meerderheid gekeerd tegen de geplande woontoren aan de Strandweg. Het gaat hier niet om een besluit maar om een advies. Het is nog onduidelijk of het college van burgemeester en wethouders het advies opvolgt.

Het college gaf aan voor de plannen te zijn. De woontoren van vijf verdiepingen moet in de plaats komen van het vervallen Café ‘t Haventje, aan de rand van het centrum. Omdat de woontoren bijna zes meter hoger wordt dan volgens het bestemmingsplan is toegestaan moeten B & W van Zeewolde toestemming geven.

Een groep omwonenden heeft kritiek op de plannen. De groep vindt de woontoren te hoog en niet passen op deze locatie. De omwonenden maken zich ook na aanpassingen aan het ontwerp zorgen om de privacy en de schaduw van het complex.

'College zwaar geschoffeerd door Leefbaar Zeewolde'
Tijdens de vergadering over de woontoren kwam het tot een gevoelige aanvaring tussen het college en Leefbaar Zeewolde. De partij liet doorklinken dat er mogelijk sprake was van belangenverstrengeling in het college over de goedkeuring van de plannen.

Dat suggereerde Helmut Hermans van Leefbaar Zeewolde. VVD-raadslid De Groot was de vorige eigenaar van Strandweg 11 en Hermans vroeg zich af of het college, waar onder meer de VVD in zit, dat wist: "Zo ja, wat heeft het college doen besluiten de onderhandelingen over de nieuwbouwplannen voort te zetten en niet te wachten op een gewijzigde eigendomssituatie. Gelet op de gegevens dat de eigendomssituatie raakvlakken heeft met de raad, de VVD en het college."

De vergadering werd daarop twee keer een half uur geschorst voor overleg. "Het college voelt zich zwaar geschoffeerd door Leefbaar Zeewolde'', zei wethouder Wim van der Es. Hij gaf aan de vragen van Leefbaar Zeewolde niet te willen beantwoorden. ''Het college verwacht dat de woorden daarover worden teruggenomen.''

Leefbaar Zeewolde diep door het stof
Leefbaar Zeewolde ging na de kritiek van het college diep door het stof: "Dit was uiteraard niet de bedoeling", zei Ben Sonneveld van Leefbaar. "Als dat zo is overgekomen dan spijt ons dat. Dan trekken wij wat dat betreft onze woorden terug.''

Het blijft onduidelijk wat er gebeurd zou zijn als Leefbaar Zeewolde geen excuses had aangeboden. "Het was spannend vanavond", zei burgemeester Gerrit Jan Gorter. "Ik ben benieuwd hoe de avond verder was verlopen als ze de vragen niet hadden ingetrokken op deze manier."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel