Groen licht voor woontoren Zeewolde 'is een domper’ 

ZEEWOLDE • Di 7 maart 2023 | 6:57 • Dinsdag 7 maart 2023 | 6:57

"Het is de verblokkendozing van Zeewolde", zegt Sylvia van Ommen teleurgesteld over de woontoren die aan de Strandweg in Zeewolde gebouwd gaat worden. Vorige week probeerde ze met twee andere omwonenden vergeefs de komst van de toren tegen te houden bij de rechtbank in Utrecht.

De woontoren komt in de plaats van het vervallen café 't Haventje, aan de rand van het centrum. Van Ommen woont naast deze locatie. "Het is wel een domper."

Volgens de rechtbank wegen de nadelen voor drie omwonenden niet op tegen de belangen van de projectontwikkelaar en de gemeente Zeewolde. Het trio vreest verlies van zon- en daglicht in hun woningen en buitenruimtes door de schaduw van het in hun ogen kolossale gebouw. Ook zou hun privacy in het geding zijn door inkijk vanuit de woontoren.

'Gelopen race'
Enkele dagen na de uitspraak van de rechter verwachten de omwonenden dat verder procederen zinloos zal zijn. "Het is wel een beetje een gelopen race", zegt Gitta van der Stap. Zij vreest dat ze tegen een hoge muur zal aankijken als het huidige gebouw plaatsmaakt voor nieuwbouw. Ze gaat binnenkort met haar jurist om tafel om de opties te bespreken. Gudo van Werkhoven ziet geen mogelijkheden meer en zegt dat het proces hem de laatste jaren veel negatieve energie heeft gekost.

De omwonenden kunnen nog tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep, bij de Raad van State. Toch verwacht ook Sylvia van Ommen dat het hier bij blijft. "We gaan niet naar de Hoge Raad. Dat kan ik niet betalen." Ze zegt dat de rechter haar argumenten over privacy heeft weggezet als emotie. "Wat zit die vrouw toch te zeuren. Dat gevoel heb ik."

Aanpassingen na de kritiek
De bezwaarmakers tellen tegelijkertijd ook hun zegeningen. Van Ommen noemt daarbij de vier verdiepingen van de toren. In het oorspronkelijke plan telde het gebouw vijf verdiepingen, maar na veel kritiek van omwonenden besloot de projectontwikkelaar zelf één verdieping minder te bouwen. Ook geeft ze aan dat in het huidige ontwerp de balkons zijn gedraaid, waardoor ze niet langer rechtstreeks in haar tuin kunnen kijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel