Omstreden woontoren in Zeewolde mag er komen

ZEEWOLDE • Vr 3 maart 2023 | 16:39 • Vrijdag 3 maart 2023 | 16:39

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag groen licht gegeven voor de bouw van de omstreden woontoren met vier verdiepingen aan de Strandweg in Zeewolde. Volgens de rechtbank wegen de nadelen voor drie omwonenden niet op tegen de belangen van de projectontwikkelaar en de gemeente Zeewolde.

De woontoren komt in de plaats van het vervallen café 't Haventje, aan de rand van het centrum. In het oorspronkelijke plan telde het gebouw vijf verdiepingen, maar na veel kritiek van omwonenden besloot de projectontwikkelaar zelf één verdieping minder te bouwen. Dat was nog steeds één verdieping hoger dan drie bewoners van de Strandweg en de Rede wilden.

Het trio vreest verlies van zon- en daglicht in hun woningen en buitenruimtes door de schaduw van het in hun ogen kolossale gebouw. Ook zou hun privacy in het geding zijn door inkijk vanuit de woontoren. Daarnaast zijn ze beducht voor nog meer verkeersdrukte en parkeerproblemen.

De bezwaarmakers verweten de gemeente onder meer dat die bij de vergunningverlening onvoldoende oog en oor had voor de bezwaren uit de buurt. De rechtbank vindt dat hun bezwaren in de voorbereidingsprocedure wel voldoende zijn afgewogen. Ook zegt de rechtbank dat het verlies van zonlicht en privacy niet zo groot is dat de gemeente de vergunning had moeten weigeren.

Kwaliteitsimpuls
"De rechtbank vindt het niet onredelijk dat het college het belang van vergunninghouder en het algemeen belang voor Zeewolde zwaarder heeft laten wegen dan het belang van eisers bij een gebouw van één bouwlaag minder", aldus het vonnis. Volgens de gemeente is het nieuwe gebouw een 'kwaliteitsimpuls' en een 'landmark' voor het centrum. Bovendien voorziet het appartementencomplex in een behoefte, aldus het college. In het gebouw komen acht luxe seniorenwoningen.

De rechtbank vindt verder dat het bouwplan in genoeg parkeergelegenheid voorziet, met tien parkeerplaatsen voor de bewoners in een deels verdiepte parkeerkelder. Om die reden wees de rechtbank ook het beroep af van de verhuurder van een naastgelegen notariskantoor tegen de bouwvergunning. Hij vreesde parkeerproblemen voor bezoekers van het notariskantoor.

De omwonenden kunnen nog tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep, bij de Raad van State.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel