Zeewolde Liberaal over royement fractievoorzitter: "Dit heeft met ego's te maken"

ZEEWOLDE • Vr 1 oktober 2021 | 15:13 • Vrijdag 1 oktober 2021 | 15:13

Fractievoorzitter Rob Smeets van Zeewolde Liberaal is door zijn partij aan de kant gezet omdat er niet meer met hem viel te werken. Dat valt op te maken uit de toelichting van partijvoorzitter Cees Steijger. Volgens Steijger koesterde Smeets argwaan tegen alles en iedereen. "Hij zocht overal wat achter en bleef maar dingen onderzoeken terwijl hij als raadslid juist zaken moet controleren. Bovendien legde hij op alle slakken zout", aldus de partijvoorzitter.

Smeets geeft geen commentaar
Volgens het bestuur zorgde de houding van de fractievoorzitter voor conflicten en is er in het belang van Zeewolde Liberaal afscheid van Smeets genomen. Rob Smeets zelf is vrijdag niet voor commentaar bereikbaar. Donderdagavond maakte hij aan het eind van de gemeenteraadsvergadering bekend dat hij door zijn partij geroyeerd is. Het royement volgde op spanningen tussen Smeets en de PvdA en BurgerBelang, de fracties waarmee Zeewolde Liberaal gaat fuseren.

De twee fusiepartners weigeren langer samen te werken met Smeets. Volgens Yvonne van Bruggen van de PvdA heeft dat te maken met de rol die hij vertolkte binnen de nieuw op te richten partij Actief Zeewolde. Ruud Visser van BurgerBelang bevestigt dat er sprake is van een verschil van mening met Smeets.

Spanning is geen verrassing
Het is overigens geen verrassing dat er binnen de politiek van Zeewolde sprake is van onderlinge spanningen. Een discussie over de integriteit van een raadslid, die door Rob Smeets werd aangezwengeld, speelt daarbij een belangrijke rol. De manier waarop hij die kwestie aanpakte, heeft kwaad bloed gezet bij andere raadsleden.

In een besloten vergadering is hierover doorgepraat. Volgens Steijger heeft de opstelling van Smeets daarbij olie op het vuur gegooid en is daar het huidige conflict uit voortgevloeid. Overigens benadrukt de partijvoorzitter dat hij jarenlang ook goed met Smeets heeft gewerkt en dat hij grondig werk heeft verricht. "Rob is een beste vent, maar één Omtzigt in de wereld is genoeg", aldus Steijger.

Opvolger wordt Henk Parisius
Door het vertrek van Smeets heeft Zeewolde Liberaal op dit moment geen vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Op 4 november komt daar verandering in, dan wordt de leeggekomen plek ingenomen door Henk Parisius. Parisius is geen onbekend in de politiek van Zeewolde. Hij was een van de oprichters van Zeewolde Liberaal in 2013 en daarvoor lid van de VVD.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel