Reevesluis klaar voor de toekomst

DRONTEN • Za 2 oktober 2021 | 17:53 • Zaterdag 2 oktober 2021 | 17:53

De Reevesluis in het Drontermeer is klaar voor de toekomst. Het sluizencomplex langs de Drontermeerdijk vervangt de Roggebotsluis. Rijkswaterstaat heeft het sluizencomplex aangelegd om de veiligheid te garanderen. Om belangstellenden de mogelijkheid te bieden een kijkje te nemen bij de sluizen, organiseerde Rijkswaterstaat zaterdag de 'Reevesluis Doe Dag'. Bezoekers konden tijdens diverse excursies in het gebied uitleg krijgen over het nut van alle werkzaamheden.

"We hebben de watersnood meegemaakt in 1993 en 1995", zegt René Waardenburg van Rijkswaterstaat. "En toen stond het water in Zwolle en Kampen erg hoog. Dat was reden om het project Ruimte voor de Rivier te starten." De sluis markeert volgens Waardenburg een omslag in het denken over waterbeheersing. "In plaats van dat we de dijken verhoogden, besloten we de rivieren meer ruimte te geven."

De voltooiing van het sluizencomplex is onderdeel van het IJsseldelta Programma. Daarin wordt gewerkt aan een mooie en veilige IJsseldelta. In de afgelopen jaren is er volop gebouwd aan de nieuwe Reevesluis in het Drontermeer. De werkzaamheden zijn afgerond en de Reevesluis is klaar.

Schutsluis, spuisluis en vispassage
Waar op dit moment de Roggebotsluis de dijkringen van Flevoland en de IJsseldelta verbindt én hoge waterstanden op de Veluwerandmeren voorkomt, wordt deze functie in de toekomst overgenomen door de zuidelijker gelegen nieuwe Reevesluis en Reevedam. Het Reevesluiscomplex bestaat uit een schutsluis, een spuisluis en een vispassage.

Aan de oostzijde van de sluis is een kluunvoorziening over de Reevedam voor schaatsers gerealiseerd. Ook is aan de westzijde van de sluis een oversteekmogelijkheid over het land voor kanoërs aangelegd. Over de sluis loopt een looppad waar wandelaars en fietsers kunnen oversteken.

Roggebotsluis gaat weg
In de toekomst worden de Roggebotsluis en de dijk aan de oostzijde van het Reevediep verwijderd. In het nieuwe gebied hebben deze sluis en dijk geen functie meer. Bij hoog water in de IJssel krijgt het water alle ruimte in het aangelegde Reevediep. De Reevesluis voorkomt bij hoog water dan dat het water de Veluwerandmeren in kan lopen.

De Reevesluis is volgens René Waardenburg gebouwd met de laatste snufjes. "De bediening is hydraulisch en er zitten niet meer twee halve deuren in de sluis maar één enkele. Verder kan alles op afstand bediend worden." Bij de sluis liggen twee reserve sluisdeuren al klaar voor het geval er iets aan de hand is. "Het terrein is zo ingericht dat een grote kraan zo'n reservedeur er snel in kan hangen als er een deur beschadigd is. Want juist bij een calamiteit is er geen tijd om eerst een nieuwe sluisdeur te moeten maken."

Bij goed onderhoud moet de nieuwe Reevesluis zeker een eeuw mee kunnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel