Loodzware schuiven in Reevesluis gehesen

DRONTEN • Wo 8 juli 2020 | 20:11 • Woensdag 8 juli 2020 | 20:11

Voor de bouw van de Reevesluis zijn woensdag vier loodzware schuiven in de spuisluis gehesen. De schuiven zijn gemaakt van staal en wegen 15 ton per stuk. Als de Reevesluis straks klaar is zullen deze schuiven nodig zijn om de waterstand op het Drontermeer en het Vossemeer te regelen.

Afhankelijk van het weer en de te verwachten waterstand worden de schuiven bediend. Door ze helemaal dicht te zetten wordt het water vastgehouden. Door ze deels of geheel te openen, kan de gewenste waterhoeveelheid doorgelaten worden. Zo kan de waterstand op beide meren heel nauwkeurig gereguleerd worden.

De schuiven zijn gemaakt in Krimpen aan de IJssel. Vandaar gingen ze met een vrachtwagen naar Zwartsluis. Ze zijn op een ponton gehesen en met een duwboot naar de Reevesluis gevaren waar ze woensdag zonder problemen geplaatst zijn. Vorig jaar had het plaatsen van de sluisdeuren meer voeten in de aarde omdat ze te zwaar voor de hijskraan bleken te zijn.

Het is de bedoeling om de spuisluis vanaf oktober 2020 te gaan testen.

De Reevesluis is onderdeel van een groot waterproject om het gebied rond Kampen te beschermen bij hoogwater. De rivier de IJssel heeft een aftakking gekregen, een bypass; bij hoog water kan een deel van het water via die bypass afgevoerd worden naar het Drontermeer. Op termijn zal de Reevesluis de huidige Roggebotsluis gaan vervangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel