Roggebotsluis verdwijnt: effect op grondwaterpeil gemeten

DRONTEN • Zo 21 juni 2020 | 21:40 • Zondag 21 juni 2020 | 21:40

Komende week worden rond de Roggebotsluis bij Dronten meetpunten aangebracht om het grondwaterpeil in de gaten te houden. Als de nieuwgebouwde Reevesluis ten zuiden van de Roggebotsluis in werking is, verdwijnt de laatste als waterkering.

Hoewel het hoogteverschil tussen het zuidelijke Drontermeer en het noordelijker gelegen Vossemeer beperkt is, staat niet helemaal vast welk effect het weghalen van de sluis heeft op de grondwaterstand. Om die reden worden rond het huidige sluiscomplex zes buizen in de bodem aangebracht met daarin een zogenoemde 'telemetrische datalogger'.

Dit zijn een soort computers met sensor die de grondwaterstand meten en drie jaar lang blijven zitten.

Leidingen verplaatst
Op de plek van de huidige brug en sluis bij de Roggebot wordt een nieuwe, hogere brug gebouwd. In verband met die werkzaamheden moeten diverse kabels voor telecom, elektriciteit, water, gas en riolering worden verlegd.

Een aannemer start al voor de bouwvak met werkzaamheden en boringen. Na de zomervakantie wordt ook 450 meter onder het Vossemeer geboord.

Verkeersoverlast
Waarschijnlijk heeft het verkeer op de drukke Hanzeweg tussen Dronten en Kampen niet veel hinder van de werkzaamheden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel