Volgende fase breekt aan voor werkzaamheden bij Roggebotsluis

DRONTEN • Di 28 september 2021 | 21:29 • Dinsdag 28 september 2021 | 21:29

De grootschalige werkzaamheden bij de Roggebotsluis tussen Dronten en Kampen bereiken binnenkort een volgende fase. Er wordt dan begonnen met de bouw van de nieuwe brug over het randmeer. De afgelopen maanden zijn er al verschillende voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Wie over de Hanzeweg (N307) rijdt, ziet grote bulten zand en machines om zich heen.

"We beginnen natuurlijk met de fundering van de brug", legt projectmanager Erik van Essen uit. "Er gaat geheid worden en er komen ook kranen te staan." Veel van de materialen die nodig zijn worden aangevoerd via het water, om zo de N307 te ontlasten.

Overlast
De Roggebotsluis is voor het wegverkeer een behoorlijk knelpunt met regelmatig files tot gevolg. Vanwege de werkzaamheden geldt er op het stuk weg op dit moment een aangepaste maximumsnelheid van 50 km/u.

Door het heien moeten omwonenden de komende tijd rekening houden met geluidshinder en trillingen. Dinsdagavond is een informatiebijeenkomst gehouden om ze bij te praten over de stand van zaken.

Ruimte voor de rivier
Als het project eind 2023 helemaal af is, dan is de huidige Roggebotsluis volledig verdwenen. Dat kan omdat de rol wordt overgenomen door de zuidelijker gelegen Reevesluis. De veranderingen maken onderdeel uit van het IJsseldelta-programma. Tussen de IJssel en het Drontermeer is een nieuwe geul aangelegd die bij extreme omstandigheden water van de IJssel kan afvoeren. Daardoor loopt Kampen minder kans op overstromingen.

Op de plek van de Roggebotsluis komt een brug te staan die een flink stuk hoger is. Het wegverkeer hoeft daardoor minder vaak stil te staan. Ook worden alle kruisingen ongelijkvloers gemaakt en komen er parallelwegen voor lokaal en landbouwverkeer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel