Bewoners en gemeente lijnrecht tegenover elkaar over ondergronds afval

LELYSTAD • Do 14 oktober 2021 | 17:36 • Donderdag 14 oktober 2021 | 17:36

Het besluit om ondergrondse afvalcontainers in de Lelystadse wijken Zoom en Horst te plaatsen zorgt voor onrust onder buurtbewoners, maar volgens wethouder Jack Schoone heeft de gemeente juist keurig gehandeld. De buurtbewoners hebben volgens hem te laat bezwaar aangetekend tegen de ondergrondse afvalcontainers.

Het rommelt al langer tussen de wijken Horst en Zoom en de gemeente over dit onderwerp. De gemeente had een enquête onder de inwoners verspreid over het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers. Daaruit bleek dat een meerderheid van de inwoners vóór de ondergrondse afvalcontainers is. Omwonenden geloofden dat niet en hielden een eigen peiling. Daaruit komt juist naar voren dat een meerderheid tegen de ondergrondse containers is.

Betrouwbare overheid?
Een inwoner van de wijk Zoom stapt naar de Raad van State vanwege het plaatsen van ondergrondse containers in de wijk. Dat zegt buurtbewoner Erik de Kok tegen Omroep Flevoland. Wethouder Jack Schoone ziet een rechtszaak met veel vertrouwen tegemoet: "Ik verwacht wel dat de gemeente dit wint. Je moet juridisch kijken en we hebben ons aan alle spelregels gehouden. We moeten wel een betrouwbare overheid blijven."

Maar daar schort het volgens inwoners juist aan. Woensdagavond bleek dat het gemeentebestuur van Lelystad de enquête rondom de ondergrondse containers in de Horst en Zoom niet over wil doen. De PVV had hierover een motie ingediend, die werd aangenomen, maar er moest wel eerst onderzocht worden wat de gevolgen zouden zijn als de motie werd uitgevoerd. Daaruit bleek dat een nieuwe enquête 'verregaande consequenties' heeft en dus besloot de gemeente hem niet uit te voeren.

Rechtsongelijkheid
Volgens de wethouder geeft het opnieuw uitvoeren van de enquête 'rechtsongelijkheid'. Bijvoorbeeld naar inwoners toe die wel voor een ondergrondse container hebben gekozen en vertrouwen mogen hebben dat de gemeente het genomen besluit uitvoert. Bovendien kost het veel geld.

Maar ondertussen staan deze buurtbewoners en de gemeente tegenover elkaar. "Het is niet de bedoeling om in schuttersputjes te gaan zitten. We hebben alles keurig netjes gedaan, het is geen onwil", vertelt de wethouder.

De partijen zijn nog wel in gesprek met elkaar: "Waar het mogelijk is doe ik een compromis, maar we moeten wel eerlijk blijven naar andere bewoners toe", aldus Schoone.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel