'Nieuwbouw basisscholen loopt grote vertraging op'

LELYSTAD • Ma 18 oktober 2021 | 6:03 • Maandag 18 oktober 2021 | 6:03

Het vervangen van verouderde basisschoolgebouwen in Lelystad zit muurvast en loopt ernstige vertraging op. Dat schrijven drie Lelystadse schoolbesturen in een brief aan de gemeenteraad. Eigenlijk zou de nieuwbouw voor basisschool De Schakel bijvoorbeeld al voor de kerst klaar zijn, maar de bouwplannen zijn nog niet eens goedgekeurd. Op zijn vroegst kan pas na volgend jaar zomer de eerste paal worden geslagen.

"Als eerste school is De Schakel aan de beurt, maar daarvoor lijkt nog niets concreets te zijn gedaan. Ik denk dat de rest dan ook vertraging oploopt", vertelt Willem de Jager van Stichting Christelijk Primair Onderwijs waar de De Schakel onder valt. "Het lijkt er op dat er na de mooie plannen in 2019 niets meer gedaan is".

Nieuwbouw voor acht basisscholen
Tweeënhalf jaar geleden werd bekend dat acht scholen in Lelystad binnen acht jaar een nieuw onderkomen zouden krijgen. De gebouwen zijn verouderd en ze zijn aan vervanging toe. "Ze zijn allemaal snel gebouwd, omdat Lelystad zo snel groeide in de jaren zeventig. Er is toen gekozen om relatief goedkoop te bouwen. Renoveren van deze gebouwen is nu duurder dan nieuwbouw", vertelt De Jager.

De 8 scholen die moeten worden vervangen

Verantwoordelijk wethouder Madelon van Noort erkent dat de nieuwbouw van de scholen vertraagd is: "Vooral bij de eerste school waren er hobbels die we hebben moeten nemen. Maar we hebben er wel van geleerd. De kaders waren niet helemaal duidelijk en dan kan het dus gebeuren dat er een tekening is die ver buiten het budget ligt." De wethouder vertelt dat de plannen ook vertraging hebben opgelopen door de collegecrisis van 2020.

De Schakel
Toen er na de crisis in het college van burgemeester en wethouders in 2020 een nieuw stadsbestuur was, ontstond er in de gemeenteraad discussie over de opzet van een multifunctionele accommodatie waar basisschool De Schakel deel van uit zou moeten maken. Er was twijfel of in dat gebouw ook een kerk moest komen. De gemeenteraad oordeelde van niet. Dit besluit werd eind 2020 genomen, zodat nieuwbouw voor De Schakel eind 2022 gerealiseerd zou zijn. Toen leek de bal te gaan rollen, maar sindsdien is het volgens Willem de Jager weer angstvallig stil op het gemeentehuis.

Duurder
"De kosten voor nieuwbouw zijn flink gestegen de laatste tijd. Er is voor ons dan ook wel reden tot zorg. Maar ik ben een hoopvol mens en ik denk dat er snel vooruitgang geboekt wordt", zegt De Jager. Er ligt nu een definitief plan. Maar daarvoor is wel meer geld nodig.

De partijen in de gemeenteraad moeten de komende maanden besluiten of zij daarmee akkoord gaan. Wethouder Van Noort is hoopvol: "Als de gemeenteraad uiterlijk rond de kerst positief beslist, kan de eerste paal van De Schakel al na de zomer van 2022 de grond in. Ik verwacht dat we alle vertraging dan inlopen en dat de scholen eind 2027 allemaal nieuwe huisvesting hebben", besluit de wethouder.

De noodzaak om veel schoolgebouwen in relatief korte tijd te moeten vervangen, doet denken aan de situatie in Almere. Daar moeten de komende vijftien jaar 23 basisscholen worden vervangen.

CDA maakt zich zorgen
De lokale fractie van het CDA heeft inmiddels vragen gesteld aan wethouder Madelon van Noort. Zij vragen de wethouder wat nu de planning is en wat de gemeente Lelystad gaat doen om de opgelopen vertraging in te lopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel