Moskeeën diep teleurgesteld over undercoveractie burgemeester

ALMERE • Di 19 oktober 2021 | 13:35 • Dinsdag 19 oktober 2021 | 13:35

Verschillende besturen van moskeeën zijn diep teleurgesteld in de undercoveractie die de gemeente Almere volgens NRC wil uitvoeren. Burgemeester Franc Weerwind wil al het extremisme in de stad in kaart laten brengen om mogelijke aanslagen te voorkomen.

Een rondje langs de moskeeën geeft een beeld van diepe teleurstelling en verbazing. Vooral omdat ze zeggen op goede voet te staan met de gemeente. Vier keer per jaar is er sowieso regulier overleg en verder zijn er veel informele contacten. De verstandhouding zou goed zijn, maar die heeft nu een behoorlijke deuk opgelopen.

Dit geldt overigens niet voor de Baitul Afiyat Moskee: "Wij hebben geen bezwaar noch zijn we teleurgesteld over de actie van de gemeentes. Het is het recht van de gemeente om op de hoogte te blijven wat er speelt in verschillende groepen om vrede en veiligheid te handhaven", laat imam Siddiqui weten.

De gemeente heeft een dag voor de publicatie in NRC de moskeeën een brief gestuurd om vooraf het verhaal te proberen te weerleggen. NRC stelt dat de gemeente onderzoeksbureau NTA opdracht had gegeven om te infiltreren in moskeeën om daar gevoelige informatie te verkrijgen. Maar dat is volgens rechtsdeskundigen verboden.

Geen undercoveractie
Ook Omroep Flevoland ontving na de publicatie een schriftelijke verklaring waarin de gemeente ontkent dat in Almere een undercoveroperatie heeft plaatsgevonden. Er wordt echter niet gezegd of daar wel plannen voor waren, zoals NRC beweert.

Burgemeester Franc Weerwind is ook dinsdag niet bereikbaar voor commentaar, laat een woordvoerder weten. Hij is als portefeuillehouder openbare orde verantwoordelijk voor het inhuren van onderzoeksbureau NTA, dat sinds augustus bezig is met het opstellen van een rapport over extremisme in Almere.

Kamervragen
Er zijn raadsvragen gesteld door PvdA en NIDA. Landelijk hebben Tweede Kamerleden aan justitieminister Grapperhaus om opheldering gevraagd over de undercoveracties in meerdere gemeentes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel