'Vergroeningsplannen Europa staan ver van werkelijkheid'

FLEVOLAND • Do 21 oktober 2021 | 6:37 • Donderdag 21 oktober 2021 | 6:37

De meeste boeren in Flevoland zien het plan van het Europees Parlement om de landbouw te 'vergroenen', niet zitten. "Ze staan erg ver weg van de sector en maken verkeerde keuzes," zegt gangbare akkerbouwer Peter van Damme. Bioboer Douwe Monsma is wel positief gestemd over de plannen.

Als het aan het Europees Parlement ligt, gaat het landbouwbeleid in Flevoland op de schop. Het parlement heeft voor vergaande maatregelen gestemd om de landbouw in Europa te 'vergroenen' met het doel om gezonder voedsel voor burgers en eerlijkere inkomsten voor boeren te realiseren.

Akkerbouwer Van Damme uit Biddinghuizen is het niet eens met die plannen van het Europees Parlement. "Ze maken keuzes die niet altijd de juiste zijn."Peter van Damme heeft een gangbaar landbouwbedrijf in Biddinghuizen. Hij is de oprichter van de beweging BoerBewust, om de gangbare boeren in een beter daglicht te zetten.

Bioboer Monsma verbouwt aardappelen, uien en wortelen en ziet de plannen wel zitten. "Er is niets mis met vergroenen als iedereen z'n schouders er onder zet." Monsma is sinds 1990 bioboer in Zeewolde. Bij verschillende organisaties promoot hij de biologische landbouw.

Problemen
Gangbare akkerbouwer Van Damme voorziet problemen als het voorstel van Europa om de gewasbeschermingsmiddelen met vijftig procent te reduceren, wordt doorgevoerd. "De voedselvoorziening wordt dan nog moeilijker als er ziektes en plagen uitbreken." Bioboer Monsma heeft daar mee te kampen. Hij gebruikt helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen in zijn bedrijf. Hij laat een bak met aardappelen zien die phytophthora hebben. Dat is een schimmelziekte die verlies van kwaliteit tot gevolg heeft. Monsma: "Ja, ze zijn niet heel dik geworden en daardoor is de opbrengst ook veel lager dan gewoon."

Toch blijft bioboer Monsma geloven in landbouw zonder beschermingsmiddelen. "Dat doen wij door anders met de bodem om te gaan. Door minder direct gewas achter elkaar te telen." De bodem wordt daardoor gezonder en de kans op ziektes kleiner.

Meer bioboeren in Flevoland
Nu heeft ongeveer achttien procent van de boeren in Flevoland een biologisch bedrijf. Het Europees Parlement wil dat dat percentage 25 procent wordt. Van Damme is bang dat de voedselvoorziening en de voedselvoorziening in gevaar komt als dat plan wordt uitgevoerd. "Biologische landbouw floreert ook omdat ze tussen de gangbare landbouw in zitten.

Bioboer Monsma is het daar niet mee eens. "We hebben hier hele goede vruchtbare grond," zegt hij. Hij denkt juist Flevoland geschikt is voor biologische landbouw. "Als er ergens biologische landbouw mogelijk is dan is dat in Flevoland."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel