Burgemeester Urk: 'Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen'

URK • Di 26 oktober 2021 | 22:50 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 22:50

Alle Urkers moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de situatie niet uit de hand te laten lopen. Dat zegt burgemeester Cees van den Bos, die zich zorgen maakt over het stijgend aantal coronabesmettingen en met name de toename van het aantal ziekenhuisopnames op Urk. De oproep geldt voor ongevaccineerde Urkers én gevaccineerde Urkers. "Volksgezondheid staat op nummer één."

Cees van den Bos noemt vaccineren belangrijk in de strijd tegen de pandemie. Urkers die nog niet gevaccineerd zijn en dat wel willen, roept de burgemeester op om dat snel te doen. "Dat is heel belangrijk." Inwoners die ongevaccineerd zijn, moeten volgens Van den Bos op een ander front verantwoordelijkheid nemen en maatregelen in acht nemen: "Hou afstand, laat je testen en blijf thuis als je je niet lekker voelt."

Op Urk zijn er afgelopen week 72 positieve coronatests gemeld, ten opzichte van 32 in de week daarvoor. In de maanden daarvoor lag het aantal positieve tests per week een stuk lager. De lage cijfers waren voor Van den Bos reden om niet actief te handhaven op het controleren van de coronapas in de horeca. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. In een interview met De Stentor sprak de burgemeester van Urk van een basislijn die hij voor zichzelf had bepaald: "In het geval van corona: minder besmettingen, minder ziekenhuisopnamen. Ik probeer rekening te houden met de couleur locale. Ik zou geen goede burgemeester zijn als ik dat niet zou doen. Het is niet hardvochtig de regels uitvoeren." Het aantal ziekenhuisopnamen was dan ook een tijdje nihil op Urk, tussen 20 augustus en 14 oktober belandde er niemand in het ziekenhuis door corona.

Maar inmiddels zijn de afgelopen twee weken alweer zes Urkers zo ziek geworden door COVID-19 dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. Dat is landelijk gezien relatief hoog. De burgemeester wil niet zeggen of met dit aantal opnames zijn basislijn is bereikt. Volgens Van den Bos is de situatie op Urk nog niet buitenproportioneel, maar zijn er dus wel zorgen. "Volksgezondheid is nummer één en dat gaat uiteindelijk boven het belang van bijvoorbeeld de horeca." Hij sluit daarmee niet uit dat bij nog hogere besmettings- en opnamecijfers er strenger gehandhaafd gaat worden. "Er kan een moment komen dat je als burgemeester die knopen moet doorhakken, maar zover is het nog niet."

Ondanks de stijging waakt burgemeester Cees van den Bos voor paniekvoetbal. "Laten we goed doordacht de juiste maatregelen nemen die nu nodig zijn." Van den Bos vindt dat iedere inwoner van Urk zelf zijn of haar verantwoordelijkheid moet nemen om de stijgende cijfers onder controle te krijgen.

De gemeente Urk besteedt op de eigen website ook aandacht aan de oplopende coronacijfers. De gemeente vraagt inwoners zich te houden aan de basisregels.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel