14 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor schutter bedrijventerrein Poldervlak

ALMERE • Wo 27 oktober 2021 | 16:09 • Woensdag 27 oktober 2021 | 16:09

De rechtbank in Lelystad heeft een 32-jarige man uit Hilversum woensdag veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man schoot op 23 september vorig jaar de bedrijfsleider van Sierbestrating Jonk in Almere neer, toen hij hem beroofde van een koffer met de opbrengst van vijf werkdagen.

Het slachtoffer liep die dag aan het einde van de middag met een collega richting zijn bedrijfswagen op bedrijventerrein Poldervlak. In zijn hand had hij de koffer met geld, die hij naar de bank wilde brengen. Plots verscheen er een man met een bladblazer, in een geel hesje, met capuchon en mondkapje op en een pistool. "Ik wil je koffer, ik wil je koffer", riep hij.

Het slachtoffer hoorde naar eigen zeggen vrijwel direct twee schoten in de lucht en gaf de koffer af. Toen de overvaller ervandoor ging, besloot hij er alsnog achteraan te gaan. Hij dacht dat het een nepwapen was, maar niets bleek minder waar. De overvaller schoot hem tijdens de achtervolging neer. De man werd in totaal vijf keer geraakt en liep verwondingen op aan zijn handen en benen. Zijn collega schrok zo, dat die zich verstopte in een kast in een bedrijfsloods.

"Ik kon hem niet laten liggen"
Een andere collega wilde helpen, maar werd onder schot genomen. Hij kon net op tijd vluchten, toen de overvaller ook op hem schoot. Een vrouw die haar auto bij een garage op het bedrijventerrein had staan voor een reparatie kreeg eveneens het pistool op zich gericht. Zij vluchtte snel naar binnen. De vrouw werkt als ambulancemedewerker en verleende even later EHBO aan de gewonde man, terwijl ze niet wist waar de overvaller was. "Maar ik kon hem niet laten liggen. Ik voelde dat hij doodging. Dat kwam zó binnen." De ambulancemedewerker verklaarde tijdens de rechtszitting van twee weken geleden dat ze nu nog steeds niet naar de plek terug durft te gaan.

De schutter dwong tijdens zijn vluchtpoging een man zijn Volkswagen Caddy af te geven. Op de carpoolplek langs de A6 bij Muiderberg werden even later restanten van verbrande spullen gevonden. De politie vond DNA van de Hilversummer op een fiets en een plastic tas, waarmee hij op de plaats delict gekomen was.

Tbs en schadevergoeding
De Hilversummer weigerde tijdens de rechtszitting twee weken terug iets te zeggen over de zaak. Hij ontkende dat hij de dader was en bleef zich beroepen op zijn zwijgrecht. De officier van justitie eiste desondanks vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem. Volgens deskundigen zijn er aanwijzingen voor zwakbegaafdheid, verslavingsproblematiek en een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Dat kan niet officieel geconstateerd worden want de man wil niet meewerken aan psychische onderzoeken. Daarom vindt de rechtbank tbs mét dwangverpleging op zijn plaats. Hij moet de slachtoffers ook schadevergoedingen betalen van ruim 90.000 euro.

Op 22 februari moet de Hilversummer zich opnieuw melden bij de rechtbank voor een poging tot moord op 14 april in Lelystad. Hierbij zou het gaan om een steekpartij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel