Kamervragen aan minister over lozen kankerverwekkend gas

FLEVOLAND • Do 28 oktober 2021 | 17:59 • Donderdag 28 oktober 2021 | 17:59

De SP, GroenLinks en D66 hebben schriftelijke vragen gesteld aan demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat over het ontgassen van schepen. Aanleiding is het nieuws van Omroep Flevoland dat tussen de 100 en 400 keer per jaar grote hoeveelheden kankerverwekkende stoffen uit binnenvaarttankers worden vrijgelaten op het Marker- en IJsselmeer. Ondanks een landelijk en Flevolands verbod op het zogenoemde varend ontgassen, gebeurt het toch.

De SP wil onder meer van de minister weten waarom een verbod op ontgassen niet wordt gehandhaafd. ''Al in 2018 heeft de Tweede Kamer een motie van SP kamerlid Cem Laçin aangenomen om uiterlijk 1 juli 2021 een totaal landelijk verbod op ontgassen in te stellen. Dit is dus niet gebeurd. Welke belangen spelen er die ervoor zorgen dat de gezondheid van de schippers en de inwoners langs de routes op het spel worden gezet?'' schrijft de partij.

De andere partijen willen een verklaring van de minister waarom ontgassen in Flevolandse wateren wordt toegestaan door de inspectie Leefomgeving en Transport, terwijl de provincie het verboden heeft. Ook willen ze weten wat het effect van het ontgassen op milieu en gezondheid voor de inwoners van de provincie Flevoland is. Ze vragen zich ook af wanneer de minister een besluit gaat nemen over een verbod op ontgassen.

Bij het schoonmaken van de tanks, het ontgassen, kunnen de vrijkomende stoffen in het water of op het land terechtkomen. Deze dampen/gassen behoren meestal tot de groep 'zeer zorgwekkende stoffen'. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld de voortplanting belemmeren, kankerverwekkend zijn of zich in de voedselketen ophopen.

De provincie Flevoland gaat ervan uit dat er niet varend ontgast wordt. Maar op een speciale kaart van het ministerie wordt voor schippers precies aangegeven waar het ontgassen gedoogd wordt. En een van deze routes loopt pal langs de oevers van Flevoland.

Vragen over kaart met routes
Gedeputeerde Cora Smelik noemde de kaart eerder deze week verbijsterend. Het is de Inspectie Leefomgeving en Transport die de kaart heeft opgesteld. Volgens de gedeputeerde is daarbij geen rekening gehouden met het provinciale verbod dat in Flevoland geldt. De SP wil van de demissionair minister weten waarom de kaart met gedoogroutes niet bekend was bij de provincie Flevoland en hoe het kan dat regionale verboden 'gesaboteerd worden'. De partij vraagt de demissionair minister ook of ze bereid is om het water rondom de lozingstrajecten te onderzoeken op de aanwezigheid van zeer zorgwekkende stoffen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel