Actieplan voor betaalbare koophuizen in Poort en Hout

ALMERE • Do 28 oktober 2021 | 20:40 • Donderdag 28 oktober 2021 | 20:40

Het college van burgemeester en wethouders van Almere wil een actieplan opstellen om zo de bouw van betaalbare koophuizen te stimuleren. Dat blijkt uit een voorstel aan de gemeenteraad.

Met het 'Actieplan Betaalbaarheid' wil het college koopwoningen bereikbaar maken voor mensen met lage en middeninkomens. De gemeente wil pilots starten met daarin drie 'kansrijke instrumenten', zoals de uitgifte van kleine kavels voor kleine woningen, een korting op de grondprijs onder voorwaarden en constructies die vallen tussen koop en huur zoals gedeeld eigenaarschap.

De gemeente wil die pilots gaan uitvoeren in het Europakwartier 1 in Almere Poort en de Twentsekant in Almere Hout. Het gaat hierbij om het realiseren van betaalbare koopeengezinswoningen maar ook om koopappartementen. Omdat het gaat om een proef is de omvang van de projecten beperkt tot enkele tientallen woningen per pilot. Als na evaluatie van de pilots blijkt dat de gehanteerde instrumenten effectief zijn, dan wil het college een voorstel uitwerken om dit op grotere schaal toe te passen.

Hoe gaan die drie 'kansrijke instrumenten' werken?
Met de uitgifte van kleinere kavels krijg je kleinere en dus meer betaalbare huizen zo is de gedachte. Waar de ondergrens ligt, is niet duidelijk, zo schrijft het college in het voorstel aan de raad. Maar de gemeente wil voorkomen dat er woningen gebouwd worden die op termijn onverkoopbaar blijken te zijn.

De korting op de grondprijs kan volgens het voorstel inhouden dat deze bij verkoop van de woning weer wordt terugbetaald.

Bij het instrument voor gedeeld eigenaarschap noemt het college onder andere het voorbeeld van de gemeente Zaanstad waar kopers het eigendom van de woning delen met een stichting Betaalbare Koopwoningen. Daar blijft 35 procent van de woning voor minimaal tien jaar in eigendom bij die stichting. Ook de grond waar de woning op staat blijft minimaal tien jaar in eigendom van die stichting. Zij wordt dan in erfpacht uitgegeven waardoor voor lage inkomens korting mogelijk is. De inzet van deze middelen helpt volgens het college om het minimale bedrag van een eengezinswoning omlaag te krijgen.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de uitgangspunten van het voorstel, dan komt het college in het eerste kwartaal van 2022 naar de raad met een concrete uitwerking van de pilots op projectniveau.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel