PvdA en D66 willen referenda in langlopende kwesties

LELYSTAD • Ma 1 november 2021 | 13:43 • Maandag 1 november 2021 | 13:43

De PvdA en D66 van Lelystad willen, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, een aantal referenda houden. Daarmee moet in drie 'langlopende kwesties' een knoop worden doorgehakt.

Ten eerste willen de partijen eem volksraadpleging over de vraag of er rond de jaarwisseling wel of niet een algeheel vuurwerkverbod moet komen. Daarnaast mogen de inwoners van Lelystad zich uitspreken over de vraag of bij een grote vluchtelingencrisis, vergelijkbaar met Syrië in 2015 en Afghanistan dit jaar, de gemeente tijdelijke noodopvang van vluchtelingen in leegstaande gebouwen moet toestaan. Ten derde wil men een uitspraak van de inwoners of de onroerend zaakbelasting mag worden verhoogd, zodat de hondenbelasting kan worden afgeschaft.

Raadplegend
Volgens de PvdA en D66 vallen al deze vragen met een simpel 'Ja' of 'Nee' te beantwoorden. Het zou bovendien bijdragen aan 'consistente besluitvorming', omdat de raad nu meerdere keren heeft gesproken over deze kwesties, maar die consistentie ontbreekt. Door aan te haken bij de gemeenteraadsverkiezingen hoeft de organisatie van de referenda bovendien minder te kosten.

In Lelystad kan zo'n raadplegend referendum gehouden worden, want daar is een verordening voor. Bij een raadgevend referendum is de gemeenteraad niet verplicht zich aan de uitkomst te houden. "Het is aan de politieke partijen zelf om te bepalen en te communiceren hoe zij met de uitslag van het referendum om zullen gaan", aldus de PvdA en D66 in het voorstel. Dat wordt in de begrotingsvergadering van 16 november ter besluitvorming ingediend.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel