Nieuwe huurders niet bang voor vochtige Poldertoren

EMMELOORD • Di 2 november 2021 | 6:22 • Dinsdag 2 november 2021 | 6:22

De ondernemers die de gerenoveerde Poldertoren in Emmeloord willen huren, laten zich niet afschrikken door een 'vochtclausule'. Die staat in de intentieovereenkomst tussen de gemeente Noordoostpolder en de twee toekomstige huurders, KHV Architecten en 't Voorhuys. Zij moeten rekening houden met vochtoverlast, geven ze aan.

Architectenbureau KHV wil de zes onderste verdiepingen in de Poldertoren betrekken. Op de zevende verdieping moeten twee hotelkamers van 't Voorhuys komen. Volgens architect Gerben ter Horst van KHV is eventuele vochtoverlast in de intentieovereenkomst afgedekt in twee zinnen: "'De Poldertoren is nagenoeg, maar niet helemaal waterdicht. De materiaalkeuze en de windvang maken dat vochtoverlast niet volledig is uit te sluiten.'" Wethouder Haagsma kondigde al eerder aan een dergelijke clausule in het contract met de huurders op te willen nemen.

'95 procent wateroverlast moet stoppen'
Ter Horst is betrokken bij het ontwerp voor de vernieuwde Poldertoren. Hij geeft aan dat 95 procent van de huidige wateroverlast - die zich vooral afspeelt op de bovenste drie verdiepingen - volgend jaar na groot onderhoud verleden tijd moet zijn. "Het zal beperkt blijven tot vochtplekken op de muren", aldus de architect. "Het blijft een hoog gebouw en je kunt niet voorkomen dat er iets van doorslag in het metselwerk is." Ter Horst is vol goede moed om zich te vestigen in de vernieuwde toren. "Je hebt straks een goede basis waar je de toekomst mee in kunt, maar je moet wel aan onderhoud blijven doen."

"Misschien moeten we de kamers in de Poldertoren wel anders gaan inrichten"

— Twan Hakvoort, 't Voorhuys

Ook Twan Hakvoort van 't Voorhuys blijft positief, ondanks de vochtclausule in de intentieovereenkomst. "Het moet een definitieve overeenkomst worden", zegt hij. "Ik ga er vanuit dat het bij druppen blijft, dat gebeurt nu in 't Voorhuys ook wel eens. Dat hoort erbij, bij de ouderdom van zo'n pand. Maar misschien moeten we de kamers in de Poldertoren wel anders gaan inrichten."

De renovatie van de Poldertoren moet komend voorjaar beginnen. Dan worden ook de definitieve contracten met de ondernemers getekend. De komende tijd volgen eerst nog de omgevingsvergunning en de aanbesteding voor de renovatie. De opknapbeurt kost zo'n 1,4 miljoen euro. Daarvan komt het meeste geld, 900.000 euro, van de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel