Partijen willen volwaardig compliment voor mantelzorgers

LELYSTAD • Di 2 november 2021 | 23:54 • Dinsdag 2 november 2021 | 23:54

Verschillende fracties in de gemeenteraad van Lelystad willen dat dat de gemeente het ‘mantelzorgcompliment’ in de oude staat herstelt of zelfs wat uitbreidt. De jaarlijkse geldelijke waardering voor mantelzorgers in Lelystad was eerder een Lelypas met 200 euro tegoed of een bedrag van 190 euro op de rekening. Een jaar geleden was dat nog 150 euro, maar dit jaar is dat teruggebracht naar 20 euro. Verschillende fracties vinden dat te weinig waardering voor de belangrijke bijdrage die mantelzorgers leveren aan de maatschappij. Dat vindt ook de Cliëntenraad Sociaal Domein, die opmerkt dat dit ook daadwerkelijk door mantelzorgers gemist wordt.

Als het aan Jong Lelystad ligt, krijgen mantelzorgers een jaarabonnement voor het openbaar vervoer. "Enerzijds kan dat financieel helpen in de kosten die mantelzorgers jaarlijks aan het openbaar vervoer maken en anderzijds worden mantelzorgers gestimuleerd voor een dagje uit", schrijft de partij in een voorstel.

GroenLinks en ChristenUnie pleiten ervoor terug te gaan naar het oude bedrag van 200 euro. "Het waarderen van mantelzorgers is een essentieel gebaar. De afgelopen twee jaar is het mantelzorgcompliment teruggebracht van 180 naar 150 en vervolgens naar 20 euro. In tijden van economische of financiële crisis is dat nog te begrijpen, maar met een overschot van een miljoen op de begroting, is het niet minder dan passend om het mantelzorgcompliment naar het oude bedrag terug te brengen."

Op 16 november wordt er verder over de voorstellen gesproken.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel