Wormenkweker kan niet verder aan Urkerweg

TOLLEBEEK • Wo 3 november 2021 | 13:14 • Woensdag 3 november 2021 | 13:14

Het doek valt voor een wormenkwekerij aan de Urkerweg bij Tollebeek. De gemeente Noordoostpolder wil de wormenfarm niet toestaan, en de juridische strijd van de kweker daartegen is bij de Raad van State gestrand.

De wormenkwekerij is volgens de kweker al sinds midden jaren negentig in bedrijf en werd in 2018 gelegaliseerd toen de kweker gelijktijdig een vergunning vroeg voor het uitbreiden van een berging op zijn erf. Een jaar later trok de gemeente de toestemming voor de kwekerij weer in, omdat het niet past in de bestemming die de gemeenteraad voor het perceel voor ogen heeft en omdat het in strijd is met de richtlijnen voor geur en geluid. Omwonenden ruiken een zure lucht en ervaren in de zomer overlast door veel vliegen in het gebied.

De ondernemer liet het er niet bij zitten en vocht het intrekken van de vergunning aan bij de rechter. Volgens hem was de gemeente al jaren op de hoogte van zijn kweekactiviteiten en was het nooit een probleem. Al die jaren heeft er volgens hem ook niemand uit de buurt geklaagd over stank of hinder.

Maar de rechtbank vond dat de gemeente Noordoostpolder zorgvuldig gehandeld heeft in het besluit om de wormenfarm niet toe te staan en de Raad van State komt nu, in hoger beroep, niet tot een ander oordeel.

De afstand tussen de kwekerij en de dichtstbijzijnde huizen is met 25 meter te klein om de landelijke richtlijnen voor geur en geluid na te kunnen leven. Daarom is de wormenfarm een onwenselijke activiteit in Tollebeek. Bovendien kan de kweker niet goed genoeg bewijzen dat hij al 25 jaar met de wormen bezig is en dat de gemeente daarvan op de hoogte was.

De boerderij lag tot 2009 op ruime afstand van de bebouwing van het dorp Tollebeek. Maar sinds Tollebeek een nieuwbouwwijk kreeg aan de zuidwestelijke kant ligt de boerderij ingesloten tussen rijtjeshuizen van de Bandelier en vrijstaande woningen aan de Laat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel