Fracties vragen om extra geld voor Radio Lelystad

LELYSTAD • Wo 3 november 2021 | 17:05 • Woensdag 3 november 2021 | 17:05

Radio Lelystad moet jaarlijks een kleine 10.000 euro extra gemeentelijke subsidie krijgen. Het geld is nodig vanwege de noodgedwongen verhuizing van zijn FM-zender. Dat vinden de gemeenteraadsfracties van Leefbaar Lelystad, ChristenUnie, Gemeente Belangen Lelystad, de PVV en de SP.

Radio Lelystad is tijdelijk niet via de FM-frequentie te beluisteren, omdat de stroom van het gebouw waar de zender op stond eind september zonder enige aankondiging werd afgesloten. De zender stond op het voormalige politiebureau aan het Zuiderwagenplein. Het lokale radiostation zag zich vervolgens gedwongen op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor de FM-zender. Die is gevonden, maar de verhuizing kost geld en ook de nieuwe locatie in de zendmast aan de kust kost 9.668 euro per jaar extra. Dat geld heeft de omroep niet, daarom werd er een beroep gedaan op de gemeente.

De vijf partijen stellen dat de gemeente een zorgplicht heeft om de continuïteit van de lokale omroep te waarborgen. “Met haar informatieve programma’s heeft Radio Lelystad een intermediair functie tussen de bevolking en het lokale stichting- en verenigingsleven, met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de overheid,” schrijven de partijen in hun voorstel. Bovendien is er volgens de partijen financiële ruimte. Gemeenten krijgen van het Rijk een bijdrage voor de lokale radio.

Het voorstel wordt op 16 november behandeld in de Lelystadse gemeenteraad.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel