Stichting AAP: "Steeds meer mensen nemen wild dier als huisdier"

ALMERE • Do 4 november 2021 | 17:27 • Donderdag 4 november 2021 | 17:27

Steeds meer mensen nemen een wild dier als huisdier. Influencers spelen een grote rol in deze rage, zegt David van Gennep van Stichting AAP. "De hoeveelheid is de afgelopen vijf jaar enorm omhoog gegaan."

Stichting AAP vangt onder meer apen op die bij mensen hebben gewoond en leeuwen en tijgers die in het circus hebben gezeten. "Je ziet allerlei mensen leuke filmpjes maken met wilde dieren", zegt Van Gennep. "Wij denken dan: begin daar maar niet aan. Men laat zich daar toch door beïnvloeden."

Het zijn nog steeds wilde dieren, ondanks dat ze in een kooi geleefd hebben. "Die dieren worden niet meteen gedomesticeerd", vertelt Van Gennep. De domesticatie van dieren is het proces van genetische verandering door de invloed van mensen. "Dat duurt soms tientallen generaties. Je moet dan eindeloos selecteren op bepaalde eigenschappen. Je kan dan een dier krijgen dat niet meer wild is."

Toch hebben mensen de behoefte om wilde dieren in huis te halen. Van Gennep: "Veel mensen weten wel dat een bepaalde diersoort ongeschikt is maar wij zijn als mens wel heel overmoedig. Ik ga dat wel voor elkaar krijgen, ik ga dat dier temmen. Het gaat erom dat je een diersoort hebt die niet getemd kan worden. "

Mag het wel?
Je mag wilde dieren houden, tenzij ze met uitsterven bedreigd worden of ze gevaarlijk zijn voor het ecosysteem. "Het is nog niet zo dat je op basis van dierenwelzijn bepaalde dieren kan uitsluiten uit de huiskamer. Je kan dus een dier aanbieden als huisdier dat totaal ongeschikt is."

De stichting wil dat er een lijst komt met dieren die wel en niet geschikt zijn. "Maar dat is nog niet zo eenvoudig om te bepalen. Het ministerie heeft daar de handen vol aan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel