Verdachten van roof Pokémonkaarten blijven in cel

LELYSTAD • Do 4 november 2021 | 20:21 • Donderdag 4 november 2021 | 20:21

Drie verdachten van het stelen van dure Pokémonkaarten in Kampen blijven voorlopig vastzitten. Het drietal komt uit Lelystad. Het gaat om mannen van 30, 29 en 28 jaar oud. De kaarten zouden opgeteld 48.000 euro waard zijn, bleek donderdag tijdens de strafzaak in de rechtbank in Zwolle.

Het slachtoffer had de kaarten te koop staan en kreeg op 16 december 2020 twee potentiële kopers op bezoek. Hij liet ze binnen, maar al snel werd hij in de gang in een kast opgesloten. De twee mannen gingen er met zijn kaarten vandoor. De rechtbank moest de strafzaak donderdagavond wegens tijdgebrek afbreken. Mede hierom vroeg de verdediging om het vrijlaten van de verdachten. Het Openbaar Ministerie verzette zich en ook de rechters gingen niet mee in dit verzoek.

De 29-jarige man bekent dat hij in de woning was die dag. De kaarten waren mogelijk gestolen en toen dat besproken werd, sloeg de vlam in de pan bij de verkoper. Die zou een knuppel hebben willen pakken maar toen hij bij de gangkast was, duwde G. hem daarin en deed de kast op slot. De twee andere verdachten zeggen die dag niet in de woning te zijn geweest. De 28-jarige verdachte zou hem vergezeld hebben. Zijn vingerafdruk zat op de kast, maar hij ontkent er geweest te zijn.

Het brein achter de overval
De derde verdachte zou het brein zijn achter de overval. Hij verkocht mogelijk een deel van de buit in Frankrijk. Zelf zei hij op een van de stations in Almere tegen betaling van 14.000 euro contant een "tas vol kaarten gekocht te hebben". Hij handelt al lange tijd internationaal in deze kaarten maar dat er gestolen kaarten tussen zaten, wist hij niet. Hij kent het slachtoffer. Twee maanden voor de overval kocht hij nog Pokémonkaarten van hem en werd er gesproken over meer. "Maar ik had geen interesse", zei de verdachte.

Het slachtoffer vordert 52.000 euro. Een klein deel van de gestolen kaarten heeft hij inmiddels terug. Een datum voor het vervolg van de strafzaak is er nog niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel