Wetenschappers: Heel Flevoland kan aantrekkelijk zijn voor de wolf

FLEVOLAND • Za 18 mei 2024 | 13:00 • Zaterdag 18 mei 2024 | 13:00

De wolf voelt zich in heel Flevoland thuis als het roofdier niet te veel eisen stelt aan de leefomgeving. Stelt de wolf wel strenge eisen aan de habitat, dan voelt het dier het meest op zijn gemak in Zuidoost-Flevoland. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen University en Research.

De onderzoekers hebben in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit gekeken naar het potentiële leefgebied van de wolf. Dat deden ze onder meer door het leefgebied van de wolf in Duitsland te vergelijken met de Nederlandse situatie.

Bij de vergelijking is onder meer gekeken naar hoe bosrijk de omgeving is, het aanbod aan prooidieren en het aantal mensen dat in een bepaald gebied woont, werkt of recreëert.

Meer wolven
Op dit moment leven in Nederland zeven roedels op de Veluwe, één in Drenthe en één overlappend in Drenthe en Friesland. Dat aantal kan volgens wetenschappers oplopen tot ergens tussen 23 en 56 roedels. Populaire leefgebieden zijn vooral het noorden en oosten van het land, inclusief de Utrechtse heuvelrug en het oosten van Noord-Brabant.

Niet iedereen zal blij zijn met de definitieve komst van de wolf naar Flevoland. Zo werden in maart van dit jaar vier schapen doodgebeten bij een schapenhouderij bij Dronten. Dat bleek ook definitief uit DNA-onderzoek dat daarna werd gehouden.

Meer Nederlands onderzoek
Omdat de gegevens vooral afkomstig zijn van onderzoek naar Duitse wolven, pleiten de wetenschappers voor verder onderzoek naar het leefgebied van wolven in Nederland. Bijvoorbeeld door meer DNA- en sporenonderzoek te doen.

De politiek zou dan vervolgens met beleid moeten komen 'dat zich focust op de relatie tussen mens en de wolf en de terugkeer van de wolf in Nederland'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel