Verdachte van overval avondwinkel hangt twee jaar cel boven het hoofd

LELYSTAD • Wo 10 november 2021 | 20:16 • Woensdag 10 november 2021 | 20:16

Tegen de 19-jarige man die in maart een gewapende overval zou hebben gepleegd op de Colmado Kiosk in Lelystad, is woensdag twee jaar cel geëist. Van de straf is een half jaar voorwaardelijk. Hij moet van de officier van justitie ook een schadevergoeding betalen aan de eigenaar van de winkel.

De man kwam op 17 maart vermomd en gewapend met een keukenmes de kiosk aan de Ringdijk binnenlopen. Hij eiste geld. De winkeleigenaar besloot zich te verweren en werkte de overvaller met gevaar voor eigen leven zijn zaak uit. Eenmaal buiten sloeg de overvaller op de vlucht, maar een omstander en zijn vrouw zetten de achtervolging in. Die wisten de verdachte te pakken, maar de man in kwestie werd daarbij wel tegen een muur gegooid en door de verdachte geslagen en in zijn ogen geprikt.

Toen de politie eenmaal ter plaatse kwam, kreeg een van de agenten het ook nog zwaar met de verdachte te verduren. Hij werd uitgescholden en in zijn gezicht gespuugd. "Onsmakelijk en angstig in deze coronatijd", zei de agent daarover in zijn aangifte.

Verdachte heeft psychische problemen
De verdachte zit sinds maart in voorarrest en is inmiddels door verschillende deskundigen onderzocht. Hij kampt met allerlei psychische problemen en maakte op de onderzoekers een psychotische indruk. De officier van justitie beseft dat de man een zwaar en bewogen leven achter de rug heeft en daardoor psychisch niet in orde is. Maar dat maakt de impact die de gebeurtenissen hebben gehad op de slachtoffers wat haar betreft niet minder. "Het is te prijzen dat er tegenwoordig nog mensen zijn die durven in te grijpen, zoals de mensen in deze zaak hebben gedaan", zei de officier.

Naast de celstraf vindt zij een schadevergoeding van bijna 1.900 euro op zijn plaats voor de kioskeigenaar. De agent zou 200 euro smartengeld moeten krijgen. De advocaat van de verdachte gaf aan de schuld van zijn cliënt niet te betwisten. Maar hij drukte de rechtbank wel op het hart om rekening te houden met zijn persoonlijke situatie. "Hij heeft hulp nodig."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel