'Gemeenteraad overspoeld met moties en amendementen'

ALMERE • Wo 10 november 2021 | 23:31 • Woensdag 10 november 2021 | 23:31

De agenda van de Almeerse gemeenteraad wordt overspoeld met tientallen moties en amendementen. Dat zijn opdrachten voor het college van B en W, of aanpassingen van voorstellen en plannen. Donderdagavond moeten er zo'n zestig stuks behandeld worden.

De groep raadsleden die de agenda van de vergadering samenstelt, het presidium, vindt dat het de spuigaten uit begint te lopen. "Het zou wel een tandje minder kunnen", zegt voorzitter Willem Boutkan. Hij vreest de komende maanden nog meer bijeenkomsten waarvan de agenda overvol is. "De gemeentelijke verkiezingen staan voor de deur. Dus partijen gaan in de verkiezingsmodus. En ook het college heeft nog een hele waslijst aan voorstellen liggen."

'Kan vrij laat worden'
Een bomvolle agenda zorgt ervoor dat gemeenteraadsvergaderingen veel tijd in beslag nemen. Over elke motie of amendement moet namelijk apart gestemd worden. "Wat je vaak ziet is dat fracties gebruikmaken van hun recht om het geven van een stemverklaring. Of er wordt gevraagd om een hoofdelijke stemming. Dat maakt dat het vrij laat kan worden."

Daarnaast leggen alle moties en amendementen een grote druk op de griffie. Dat is de groep ambtenaren die raadsleden ondersteunt bij de uitvoering van hun werk. "Ik spreek de griffier en de medewerkers regelmatig. En zij geven ook aan: jongens, kan het niet een tandje minder?"

'Voorkom onnodige druk'
Bij veel moties is het al op voorhand duidelijk dat er geen meerderheid voor is. Het staat elke partij vrij om een motie in de dienen. Toch pleit Boutkan voor wat terughoudendheid. "Je kunt wel een beroep doen op fracties om even goed na te denken voordat je een motie indient waarvan je al weet: daar sta ik alleen in." Dit voorkomt volgens hem onnodige druk op raadsleden en ambtenaren.

Inmiddels ligt er voor de vergadering van donderdagavond een voorstel op tafel om een aantal zaken door te schuiven naar volgende week. De agenda van die bijeenkomst is namelijk net wat minder vol.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel