RvS: Bezwaar Defensie tegen aanleg zonnepark te laat

ZEEWOLDE • Wo 17 november 2021 | 12:43 • Woensdag 17 november 2021 | 12:43

Bezwaren van het ministerie van Defensie tegen een plan voor een park met zonnepanelen aan de Groenewoudseweg in Zeewolde zijn te laat ingediend. De vergunning die de gemeente voor de komende 25 jaar heeft afgegeven voor het zonnepark van Staatsbosbeheer en het bedrijf Sunvest blijft daarom van kracht. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Defensie is tegen de aanleg van het acht voetbalvelden grote zonnepark, omdat dit mogelijk storingen zou kunnen veroorzaken in een nieuw zendstation van het leger dat aan de Juttepeerlaan wordt opgezet. De toenmalige staatssecretaris maakte daarom eerst bezwaar bij de gemeente en stapte later naar de bestuursrechter. Die oordeelde dat Defensie te laat in beroep was gegaan en wees de bezwaren af. Het argument dat het gaat om 'landsbelang' en dat troepen overzee in de toekomst mogelijk niet bereikbaar zullen zijn, vond de rechtbank Midden-Nederland geen reden om het bezwaar toch te behandelen.

Defensie ging vervolgens in hoger beroep, maar de Raad van State komt tot hetzelfde oordeel als de bestuursrechter. Het ministerie had het voornemen van de gemeente om een vergunning te verlenen zelf in de Staatscourant moeten opmerken en tijdig actie moeten ondernemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel