Defensie staakt rechtszaak als gemeente extra eis oplegt aan zonnepark

ZEEWOLDE • Vr 27 augustus 2021 | 21:13 • Vrijdag 27 augustus 2021 | 21:13

Defensie wil echt de garantie dat het toekomstige zonnewoud aan de Groenewoudseweg geen storingen geeft op de zendinstallatie die Defensie wil gaan bouwen aan de Juttepeerlaan in Zeewolde. "Als de gemeente Zeewolde zo’n voorschrift in de vergunning van Sunvest opneemt, trekt Defensie het hoger beroep in", zei Hans Besselink van het kantoor van de landsadvocaat vrijdag bij de Raad van State in Den Haag.

Mogelijk heeft Defensie helemaal niets in te brengen tegen de vergunning van het veelbesproken zonnepark van Staatsbosbeheer en exploitant Sunvest. Want de toenmalige staatssecretaris is te laat in beroep gegaan tegen de vergunning. De rechtbank Midden-Nederland zag dat een paar maanden geleden en verklaarde de staatssecretaris niet-ontvankelijk. Einde verhaal voor Defensie.

Zeewolde komt daarmee met de schrik vrij. Over de vergunning ontstond een politieke rel in Zeewolde. De gemeenteraad trok later namelijk de verklaring van geen bedenkingen in voor het 25.000 panelen tellende park. Dat gebeurde vanwege de rol van de CU-raadslid Erik van de Beld. Volgens het college van b en w heeft deze zet van de gemeenteraad echter geen gevolgen voor de vergunning omdat gekeken moet worden naar het moment waarop de vergunning werd verleend. Dat was in juni vorig jaar. Toen was de verklaring van de gemeenteraad er nog wel. De plannen voor het zonnepark stammen al uit 2019.

Camping bang voor minder gasten
Er kan echter een streep door de rekening gaan als de Raad van State inhoudelijk naar de vergunning gaat kijken. Dan moet er wel een ontvankelijke tegenpartij zijn en die is er nu niet. De rechtbank verklaarde namelijk ook camping Het Groene Bos niet-ontvankelijk.

De campingbaas verwacht dat het aantal campinggasten zal teruglopen door het 7,5 hectare grote zonnepark, maar volgens de rechtbank heeft de camping geen rechtstreeks belang. De Raad van State gaat in hoger beroep beide rechtbankvonnissen bekijken.

Defensie geeft Zeewolde de schuld van het te laat ingediende beroepsschrift. De gemeente had over de aanleg van het zonnewoud vooraf moeten overleggen, vindt Defensie. "Dan hadden we hier nu niet gezeten". Woordvoerders van Zeewolde zeggen dat overleg vooraf alleen gebeurt bij zonneparken in de directe omgeving zoals de Bloesemlaan op 1,5 kilometer. De Groenewoudseweg ligt op 3,5 kilometer van het zendstation dat Defensie momenteel bouwt.

Defensie zegt zich geen storingen te kunnen permitteren. "Die kunnen tot gevolg hebben dat we onze troepen overzee niet goed kunnen bereiken". In de vergunningen van twee andere zonneparken in Zeewolde is een voorschrift opgenomen over de aanleg van kabels en het voorkomen van hinderlijke effecten. Defensie is momenteel in gesprek met Sunvest over een soortgelijk voorschrift. Sunvest zegt echter niet te weten of zo’n voorschrift wel nodig is. Het zonnepark is er nog niet en het zendstation ook niet. TNO gaat er onderzoek naar doen maar dat wordt 2022. Uitspraak van de Raad van State over ongeveer zes weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel