FNV luidt noodklok over situatie in gevangenissen en klinieken

FLEVOLAND • Vr 19 november 2021 | 13:19 • Vrijdag 19 november 2021 | 13:19

Vakbond FNV heeft grote zorgen over de situatie in gevangenissen en klinieken. De Centrale Ondernemingsraad van de gevangenissen maakte eerder melding van een te hoge werkdruk. Daarnaast is er een tekort aan personeel en een hoog ziekteverzuim.

De FNV bevestigt deze problematiek. Volgens de vakbond speelt het ook in de penitentiaire inrichting (PI) Lelystad en de Oostvaarderskliniek in Almere. "Het personeel is uitgeperst. Wij ondersteunen de ondernemingsraad, want de maat is vol", vertelt Yntse Koenen van FNV Justitie en Veiligheid. "Het is al jarenlang ondermaats hoe er met het personeel wordt omgegaan."

Onveilige situaties
Koenen vindt dat de veiligheid van het personeel op het spel staat. "Door krapte wordt er bijvoorbeeld geschoven, en daardoor verdwijnt de samenhang binnen een team. Als zo'n team niet veilig kan werken, dan komt de veiligheid in gevaar. Soms staat personeel alleen op een gang, terwijl dat natuurlijk niet kan."

De FNV en de Centrale Ondernemingsraad willen oplossingen voor de korte en lange termijn. Beide partijen willen aan tafel met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). "Je kunt geen concessies doen aan de veiligheid van het personeel. Dat soort normen moet je goed hanteren", zegt Koenen. "Op lange termijn moet er personeel bij. Daar is wel aan gewerkt, maar dat is te weinig."

'Werk is zwaarder'
Ook is het werk de afgelopen tijd zwaarder geworden. De gedetineerden zijn bijvoorbeeld verstandelijk beperkt of hebben te maken met psychiatrische problematiek. "Personeel krijgt het zwaarder voor de kiezen", zegt Koenen. Hij stelt daarom ook voor iets te doen om de waardering voor medewerkers te verbeteren. "Want ook dat staat de afgelopen vijftien jaar stil."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel