OM wil in hoger beroep vrijspraak voor opa die kleindochters zou hebben misbruikt

LELYSTAD • Vr 19 november 2021 | 14:45 • Vrijdag 19 november 2021 | 14:45

Een 83-jarige inwoner van Lelystad die twee minderjarige kleindochters zou hebben misbruikt, moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft in hoger beroep worden vrijgesproken. Een opmerkelijke eis aangezien het OM zelf naar het gerechtshof in Leeuwarden was gestapt.

De hoogbejaarde man werd in december vorig jaar vrijgesproken door de rechtbank in Lelystad. De officier van justitie eiste toen een celstraf van drie jaar. Hij stelde hoger beroep in tegen de vrijspraak. Maar zijn collega-aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vindt dat de rechtbank wel goed heeft geoordeeld, zo zei hij vrijdag in het gerechtshof. Volgens de aanklager is het bewijs namelijk niet overtuigend genoeg.

'Misbruik in slaapkamer en bosjes'
Twee meisjes, nu 16 en 18 jaar oud, stellen dat zij tussen 2013 en 2017 meermaals seksueel zijn misbruikt door hun opa, onder meer in zijn slaapkamer en in de bosjes bij een sportveld. Bij een van de meisjes zou sprake zijn geweest van binnendringen. De man heeft vanaf het begin alles ontkend. Volgens hem liegen de meisjes. "Ik heb niks gedaan", zei hij vrijdag bij aanvang van de zitting.

Rapport: verklaringen niet betrouwbaar
In het hof in Leeuwarden stond het onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verklaringen van de meisjes centraal. Een zeer kritisch rapport. Volgens een rechtspsycholoog hebben de meisjes bij de politie niet consistent en tegenstrijdig verklaard. De voorzittende rechter van het hof merkte vrijdag op, dat de aard en omvang van het misbruik in hun verklaringen gaandeweg steeds groter wordt.

Daarnaast heeft de politie fouten gemaakt, concludeert het rapport. Zo zijn bij het bevragen geen alternatieve scenario's voorgehouden en hebben de rechercheurs suggestieve vragen gesteld. Ook is er niet doorgevraagd bij vage antwoorden van de meisjes en zijn de echtgenote van de man en hun inwonende zoon nooit gehoord. "De verhoren zijn kwalitatief onder de maat", zei de AG. "Ook simpele zaken zijn niet gecheckt, zoals de bosjes."

"Te laat ondervraagd"
Ook hebben de meisjes rond de ondervragingen veel met hun moeder - de voormalige schoondochter van de Lelystedeling - over de kwestie gesproken. "Mogelijk zijn hun herinneringen niet op basis van eigen ervaringen", aldus de AG. Dat het verhoor van de meisjes pas vijf maanden na het misbruik is gestart, vindt de AG ook veel te laat. "Dat moet bij jonge kinderen zo snel mogelijk." Hij vindt de cruciale fouten bij de politie pijnlijk. "De meisjes kunnen hier niets aan doen." Dat zij inconsistent hebben verklaard, vindt de aanklager niet gek gezien hun jonge leeftijd.

De AG kan het rapport naar eigen zeggen niet negeren. Hij heeft binnen het OM nog gevraagd naar andermans ervaringen met de rapporteur en volgens zijn collega's betreft het een deskundige onderzoeker. "Dat staat buiten kijf", vulde de advocaat van de opa aan. De raadsman wees op veel vraagtekens die bij de verklaringen van de kleindochters geplaatst kunnen worden. Zo verklaart een van de meisjes dat ze door haar opa op zijn auto is getild. De advocaat kan zich dat niet voorstellen gezien zijn leeftijd en artrose.

Psycholoog
De meisjes zeiden vrijdag dat ze veel psychische schade hebben opgelopen en al jaren worden behandeld door een psycholoog. Volgens de advocaat van de opa kan de therapie ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld de scheiding van hun ouders. Hoewel de verklaringen van de meisjes in het hof volgens de AG authentiek zijn - "je kunt hun trauma voelen" - kon hij niet anders dan vragen om vrijspraak. "Als ik alles op een rij zet, ontbreekt bij mij de overtuiging."

Het OM had de zaak een tijd terug al geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs, maar een nieuwe officier van justitie bracht hem toch voor de rechtbank in Lelystad. Het hof doet op vrijdag 3 december uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel