Nieuwe dienstregeling bussen: dit verandert er vanaf 12 december in de bussen

FLEVOLAND • Za 20 november 2021 | 14:42 • Zaterdag 20 november 2021 | 14:42

Buslijn 163 tussen Dronten-Lelystad en buslijn 164 tussen Swifterbant-Lelystad worden definitief geschrapt. Dat blijkt uit het vervoerplan 2022 van de provincie. In het plan wordt uitgelegd wat er komend jaar verandert in de dienstregeling van de lijn- en stadsbussen in Lelystad, Dronten en de Noordoostpolder. De nieuwe dienstregeling gaat op zondag 12 december in. De provincie wilde flink bezuinigen op het openbaar vervoer in Flevoland, maar de meeste plannen gaan voorlopig niet door.

Het schrappen van buslijn 163 tussen de stations van Lelystad en Dronten is opvallend, omdat wethouder Irene Korting van Dronten eerder nog liet weten dat de lijn zou blijven bestaan. Maar volgens de provincie wordt er te weinig gebruik van gemaakt en kunnen reizigers tussen Lelystad en Dronten in plaats van de bus op dit traject ook de trein pakken. Deze bus rijdt trouwens alleen tijdens de spits, om te voorkomen dat de trein op die momenten te vol zit.

Lijn 164 rijdt op dit moment nog één keer per dag tussen Lelystad en Swifterbant en is mede bedoeld voor bezoekers van het proefcentrum van de Wageningen Universiteit aan de Runderweg in Lelystad. Maar volgens het vervoersplan wordt er te weinig gebruik van gemaakt. De bus rijdt overigens maar één keer per dag. Wie na 12 december met de bus naar de Runderweg wil, kan de buurtbus in Lelystad nemen. Die stopt daar vanaf december ook.

Stadsdiensten Dronten
De Drontense stadsdiensten blijven rijden. Nu vertrekt lijn 21 nog op hetzelfde moment als lijn 146 bij Hogeschool Aeres. Lijn 21 blijft in de nieuwe dienstregeling ook de hele dag rijden, maar vertrekt voortaan een half uur eerder vanaf station Dronten. Lijn 22 rijdt sinds februari van dit jaar alleen in de spits. Dit blijft ook zo, maar de bus vertrekt vanaf 12 december wel een half uur later. Uiteindelijk betekent dit dat in de daluren het ene half uur buslijn 146 bij Hogeschool Aeres stopt, terwijl het andere half uur reizigers kunnen instappen in stadsdienst 21.

Lijn 149 tussen Urk en A6 alleen nog in spits
Bus 149 tussen Urk en de carpoolplaats langs de A6 bij Nagele zou eerst vervallen vanwege het lage aantal reizigers, maar blijft in de spitsuren volgend jaar toch rijden. Reizigers die buiten de spits van Urk naar Lelystad willen, moeten in het vervolg via Emmeloord reizen. Zij kunnen daar bij het busstation overstappen op lijn 141. Deze lijn gaat volgend jaar weer twee keer per uur rijden. Deze bus reed sinds februari maar één keer per uur, dat wordt dus teruggedraaid.

Nog geen definitieve wijziging bij AllGo
De nieuwe dienstregeling van AllGo in Almere is nog niet bekend, zegt een woordvoerder van de busmaatschappij. AllGo is nog in overleg met de gemeente, die moet nog een akkoord geven. Wel staat vast dat de dienstregeling van AllGo op 12 december wijzigt. Reizigers van AllGo worden vooraf geïnformeerd en kunnen hun reis plannen in de reisplanner.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel