FNV wil ingreep Autoriteit Persoonsgegevens in Dronten

DRONTEN • Ma 22 november 2021 | 12:55 • Maandag 22 november 2021 | 12:55

De FNV wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens de gemeente Dronten per direct verbiedt om gesprekken van ambtenaren met bijstandsgerechtigden op te nemen. Vorige maand bleek dat de gemeente dat al jaren deed. FNV Uitkeringsgerechtigden vindt dat daarmee de privacy is geschonden.

"Dat de gemeente deze gesprekken opneemt, is een uiterst ingrijpend middel", stelt bestuurder Mareen van de Pligt. "Het maakt inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, het is intimiderend en de mensen worden behandeld als potentieel verdacht, zonder dat daar aanleiding voor is. De gemeente zegt dat ze de opnames maken voor de veiligheid van de gemeenteambtenaren, maar ze kan niet uitleggen waarom dit noodzakelijk is."

Dronten verzamelde volgens de FNV met de beeld- en geluidsopnames persoonsgegevens, maar zou niet hebben voldaan aan de privacy-eisen die in de wet zijn opgenomen. "De gemeente misbruikt haar machtspositie", vindt Van de Pligt. De Autoriteit Persoonsgegevens moet daarom volgens haar ook een principe-uitspraak doen over de toelaatbaarheid van de opnames, zodat ook andere gemeenten met eventuele opnames moeten stoppen.

De gemeente liet vorige week al weten dat zowel de geluids- als de beeldopnames na alle ophef zijn gestopt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel