Alle treinstations hebben dit jaar een AED

FLEVOLAND • Do 25 november 2021 | 11:12 • Donderdag 25 november 2021 | 11:12

Alle Flevolandse treinstations moeten voor eind dit jaar zijn voorzien van een AED. NS en ProRail hebben deze apparaten daarom geplaatst op de stations in Almere. Alleen op station Dronten is nu nog geen AED. Die moet er voor het einde van dit jaar komen.

De bedoeling is dat in totaal er 715 AED's bij komen op de Nederlandse stations. Tot de zomer hingen er nog op 50 stations AED's.

Volgens NS en ProRail vergroot een landelijk dekkend AED-netwerk de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen. Het apparaat heeft de mogelijkheid een elektrische schok te geven waardoor het hartritme weer op gang kan komen.

Oproepsysteem
Ook is het de bedoeling dat de AED's op de Flevolandse treinstations worden aangesloten bij HartslagNU. De organisatie heeft een systeem waarbij burgerhulpverleners worden gewaarschuwd bij een melding van een hartstilstand in de buurt. Zij kunnen de AED ophalen en gebruiken, voordat de ambulance arriveert. Alleen de stations Almere Centrum en Lelystad Centrum zijn daar nog niet op aangesloten.

In Flevoland wordt al langer campagne gevoerd om er meer AED's bij te krijgen. Zo werd in Almere een actie opgestart waar inwoners een vergoeding van maximaal 750 euro krijgen als zij een AED aanschaften voor de buurt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel