Gemeente werkt aan plan betaalbare koopwoningen, maar de huizenprijzen stijgen te hard

ALMERE • Vr 26 november 2021 | 16:55 • Vrijdag 26 november 2021 | 16:55

De gemeente Almere wil een grote groep Almeerders de kans geven een huis te kopen, maar loopt tegen de snel stijgende huizenprijzen aan. Waardoor de huizen al snel te duur zijn voor de lage inkomens.

Het college wil met drie pilots starten. Zo willen de burgemeester en wethouders kleine kavels met daardoor kleinere (tot 85m2) betaalbare woningen, kavels verkopen met een korting op de grondprijs of woningen bouwen met constructies tussen koop en huur. Het voorstel is de huizen te bouwen in Almere Poort (Europakwartier) en in Almere Hout (Twentsekant). Het gaat in eerste instantie om tientallen woningen per pilot. Zouden ze meerdere pilots starten dan kan het tot 300 woningen komen.

Stijgende woningprijzen
De meest recente cijfers geven een prijsstijging voor een koopwoning van 20% op jaarbasis aan. Tegelijkertijd neemt de bestedingsruimte van huishoudens minder snel toe. De lonen stijgen weliswaar, maar die stijgen niet zo hard als de prijzen van de woningen. Bij het afsluiten van een hypotheek stijgen de schulden dus en dat kan mogelijk financiële problemen geven als het even minder goed gaat met de woningmarkt. In eerste instantie wilde de gemeente kleine eengezinswoningen van ca 85 m2 bouwen die maximaal 300.000 euro zouden kosten. Woningen zijn voor deze prijs niet meer te vinden, schrijft de gemeente in een voorstel. Door de prijsstijging kost diezelfde woning nu 360.000 euro. Een kant-en-klare oplossing voor dit probleem heeft de gemeente niet.

Koopappartementen
Het plan is om ook koopappartementen te bouwen die groot genoeg zijn voor gezinnen om in te wonen. Daarnaast willen ze appartementen voor alleenstaanden of samenwonenden aanbieden. Het is de bedoeling dat er voor zo veel mogelijk mensen een keuze is.

Komende donderdag praat de raad hierover verder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel