Stichting boos over afschieten 'opdringerige' konikpaarden

LELYSTAD • Vr 26 november 2021 | 17:39 • Vrijdag 26 november 2021 | 17:39

De stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen heeft twijfels bij de uitleg van Staatsbosbeheer om 29 konikpaarden uit het Oostvaardersveld te slachten. Volgens Staatsbosbeheer waren de paarden te opdringerig naar bezoekers, en kan dat gevaarlijke situaties opleveren. "Als je niet bij een paard in de buurt wil komen, dan kun je gewoon omdraaien en weglopen. Het zijn hele vriendelijke en nieuwsgierige paarden. Wij hebben nog nooit meegemaakt dat ze opstandig zijn", zegt Eddy Nagel van Hart voor Dieren Oostvaardersplassen.

Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers zijn de konikpaarden opdringerig geworden, omdat ze het afgelopen jaar veelvuldig door mensen zijn benaderd, geaaid en gevoerd. Gevolg hiervan is dat de dieren soms als groep op recreanten afkomen, wat volgens de boswachter bedreigend overkomt en gevaarlijk kan zijn. Staatsbosbeheer zegt dat er voor deze konikpaarden geen andere geschikte gebieden beschikbaar waren waardoor het slachthuis de enige optie was.

Wit-Rusland
Volgens Nagel waren er wel degelijk andere opties. "Er is vorig jaar een aanvraag gekomen vanuit Wit-Rusland. Staatsbosbeheer heeft daar niets mee gedaan. Het is gewoon een centenkwestie. Het is een subsidiegebied en er komen miljoenen deze kant op. En die grazers worden daarvoor misbruikt."

Staatsbosbeheer snapt die argumentatie niet zo goed. "Het is geen verdienmodel. Dit is geen leuke beslissing en die is niet genomen omdat er geld verdiend wordt.

Twee harems
Er zijn nu nog 26 konikpaarden over in het Oostvaardersveld. Zij krijgen gezelschap van twee harems uit de vangweide in het kerngebied van de Oostvaardersplassen. Dit zijn paarden die niet aan mensen gewend zijn, afstand houden en bezoekers niet benaderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel