'Gemeenteraadsleden prima in staat om besluit te nemen over datacenter Meta'

ZEEWOLDE • Di 30 november 2021 | 6:00 • Dinsdag 30 november 2021 | 6:00

Gemeenteraadsleden zijn prima in staat om te besluiten over het grote datacenter van Meta in Zeewolde. Dat zegt PvdA/GroenLinks-raadslid Yvonne van Bruggen in reactie op kritiek dat lokale politici niet in staat zouden zijn om volgende maand zo’n zwaarwichtige beslissing te nemen.

Van Bruggen stoort zich aan de uitlatingen van onder anderen collega-gemeenteraadslid Erik van de Beld van de ChristenUnie en Statenlid Gert-Jan Ransijn van JA21 in NRC. Het raadslid erkent dat het om een megaproject gaat. "Dat kan je als Zeewolde niet alleen trekken. Dus schakel je adviseurs en deskundigen in." Dat is volgens haar ook gebeurd. "Die stukken liggen nu voor ter besluitvorming."

"Waar het ons om gaat, is dat de restwarmte goed uitgezocht wordt"

— Yvonne van Bruggen, raadslid Zeewolde

Er zijn nog wel onduidelijkheden. Zo werd vorige week bekend dat het nog vijf tot zeven jaar duurt voordat duidelijk is of de restwarmte van het datacenter van Meta gebruikt kan worden om woningen in Zeewolde te verwarmen. "Dat is nog een onduidelijkheid op dit moment", vindt Van Bruggen: "Ook daarvan hebben we gezegd: pak het zeer serieus aan. Waar het ons om gaat, is dat de restwarmte goed uitgezocht wordt."

'Hele regio kan profiteren'
Het raadslid is het niet eens met de kritiek dat er niet eens een woonwijk in de buurt van het datacenter is om de warmte af te nemen. Van Bruggen: "De hele regio kan ervan profiteren tot aan Harderwijk en verre omtrek toe. Dat zijn de eisen die wij stellen." Het college moet dat meenemen in de overeenkomst, vindt Van Bruggen.

Op 16 december neemt de gemeenteraad van Zeewolde een besluit over de komst van het datacenter in het dorp. Dat besluit uitstellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen, zoals Van de Beld van de ChristenUnie wil, vindt Van Bruggen niet nodig. Of de PvdA/GroenLinks voor of tegen de komst van Meta is, hangt af van welke afspraken er zwart op wit gemaakt worden. "We zijn positief maar zeer kritisch."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel