Datacenter kreeg voorrang op het overbelaste stroomnet

ZEEWOLDE • Vr 3 december 2021 | 16:52 • Vrijdag 3 december 2021 | 16:52

Het kabinet regelde een aansluiting voor het datacenter in Zeewolde, ondanks enorme tekorten op het stroomnet en bezwaren van de ambtelijke top en netbeheerder Tennet. Dat schrijft NRC op basis van documenten die vrijdag zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Ook de Telegraaf publiceert over de gepubliceerde stukken. Het was een Wob-verzoek van deze krant die ervoor zorgde dat de stukken werden geopenbaard.

Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, Meta, wil op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde een van de grootste datacentra van Europa bouwen. Onder druk van het Amerikaanse techbedrijf gaf voormalig minister Eric Wiebes vorig jaar voorrang voor een aansluiting op het hoogspanningsnet. Als het ministerie geen uitzonderingspositie zou organiseren voor de Amerikanen bij hoogspanningsnetbeheerder Tennet, dan zou Meta op zoek gaan naar een ander land in Europa.

Alle reguliere procedures voor grootgebruikers van elektriciteit werden niet gevolgd, staat in de vrijgekomen documenten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarin staat ook dat topambtenaren twijfelen over de komst van een datacenter, onder meer omdat er maar weinig mensen kunnen werken. Verder zegt Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van de helft van de grond, dat er een verkoopstop voor landbouwgronden is, schrijft het NRC op basis van de Wob.

ChristenUnie-raadslid Erik van de Beld is verbijsterd. "Ik begrijp niet dat Wiebes de adviezen van zijn topambtenaren negeert," zegt Van de Beld. De gemeenteraad van Zeewolde moet op 16 december beslissen of het datacenter er komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel