Tijd dringt voor veiligheid Floriade

ALMERE • Vr 3 december 2021 | 18:34 • Vrijdag 3 december 2021 | 18:34

Linksom of rechtsom, maar er moet een goed veiligheidsplan voor de Floriade opgesteld worden. Dat veiligheidsplan moet 100 procent aan de eisen voldoen om het evenement te kunnen openen. "En dat gaat meer geld kosten dan tot nu wordt aangenomen." Dat zegt Hans van Driem, oud-directeur van de Floriade in Zoetermeer in 1992. Woensdag verscheen een kritisch rapport van Kenniscentrum Evenementenveiligheid waaruit bleek dat het veiligheidsplan voor Floriade niet op orde is.

De wereldtuinbouwtentoonstelling is een internationaal evenement waar twee miljoen bezoekers worden verwacht. Gasten komen uit de hele wereld en koning Willem Alexander komt het evenement openen. "Dat betekent dat de veiligheid goed in orde moet zijn", zegt Van Driem: "Ik zou, als ik directeur was van de Floriade en als ik burgemeester was van Almere nooit dat project willen en durven openen als dat niet helemaal goedgekeud is. En door alle deskundigen bekeken is. Want stel dat wat er gebeurd is, wie krijgt dan de schuld?"

De opening van de Floriade komt nu snel dichterbij. Over ruim vier maanden is het zover. Er is dus steeds minder tijd om zaken als veiligheid goed te regelen. Vooral bij grote evenementen zoals de Floriade zijn dat heel veel praktische zaken. "Wat doe je bijvoorbeeld bij een aanslag. Maar als we kijken naar wat gebeurd is op de Dam in Amsterdam toen een man daar schreeuwde waardoor bij de dodenherdenking iedereen plotseling in paniek raakte. Dat zijn allemaal zaken waarover nagedacht moet worden."

Van Driem is ervan overtuigd dat de Floriade door moet gaan. Want er is tot nu toe heel veel geld in geïnvesteerd. De enige oplossing is dat de Floriade BV en de gemeente alsnog deskundige mensen op het gebied van veiligheid inhuren en dat gaat weer extra geld kosten.

Volgende week donderdag praat de gemeenteraad in Almere over het Veiligheidsplan voor Floriade.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel